Ayı, yoldan geçen araca saldırdı

Kastamonu'da yerleşim yerlerine kadar inen ayı, saklandığı bir evin bahçesinden bir anda ortaya çıkarak yoldan geçen araca saldırdı.

  • 8023
Ayı, yoldan geçen araca saldırdı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Milli Park Kastamonu Şube Müdürlüğü ekipleri, Cide’nin bazı bölgelerine fotokapan kurarak yerleşim yerine inen ayının tespitinin ardından başka bir bölgeye taşıyacak.

Kastamonu’nun Cide ilçesine yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan Sırakaya Köyünde yerleşim yerine kadar inen ayı, bir evin bahçesine gizlendi. Bahçeye gizlenen ayı, evine gitmek isteyen Köy Muhtarı Ahmet Kalpak idaresindeki otomobilin önüne atlayarak araca saldırdı. Ayının saldırısı sonrası otomobilde maddi hasar oluştu. Geçtiğimiz haftada aynı köyde ayı, caminin yanında bulunan boş bir arazide gezinen eşeklere saldırmış ve eşeklerin bir tanesini de telef etmişti.

Yerleşim yerine inen ayı, fotokapanla tespit edilecek

Yaşadığı olayın şokunu üzerinden atamayana Sırakaya Köyü Muhtarı Ahmet Kalpak, “Gece saat 01.00 sularında evime giderken ayı, bahçeden çıkarak aracımın önüne atladı. Aracın altına girdi ve aracı bir yanına doğru kaldırdı. Ondan sonra kaçıp gitti. Bende jandarmayı arayarak ihbarda bulundum. Sabah kalktığımda da Milli Parklar Kastamonu Şube Müdürlüğünü aradım. Milli Parklar Kastamonu Şube Müdürlüğü ekipleri, köyümüze gelerek incelemelerde bulundu. Milli Park ekipleri, köyümüze fotokapan yerleştirdi. Bir hafta boyunca görüntü alınacak ve ayı tespit edilecek. Tespit edilen ayı, veteriner hekim nezaretinde ayı uyutulup başka bir bölgeye naklini yapacaklarını söylediler. Ayrıca Milli Park ekipleri, muhtarlık olarak bizlerin ne yapması konusunda bilgilendirmede bulundular” dedi.

İnsanlara zarar veren ayı, ruhsatlı tüfekle vurulabilecek

Doğa Koruma ve Milli Park Kastamonu Şube Müdürlüğü ekiplerinin köylerinde inceleme yaptığını ve fotokapan kurduğunu söyleyen Köy Muhtarı Ahmet Kalpak, “Vatandaşın eğer ki meyve bahçesi, fındık bahçesi, arı kovanı gibi herhangi bir şekilde zarar verecek olursa ruhsatlı tüfeği veya avcı olan kişi bizlere müracaat ettiğinde biz, ayının vurulmasına müsaade ediyoruz. Bunun dışında hiçbir şekilde ayının avlanması, vurulması kesinlikle yasak dediler. Ayının meyve bahçelerine ve yerleşim yerlerine kadar inerek hayvanlara zarar vermesi durumunda anında Milli Park Müdürlüğüne veya jandarmaya bildirilmesi veya muhtara haber verilmesi gerektiğini söyleyip Kastamonu’ya geri döndüler” diye konuştu.

“Can güvenliğimizin sağlanmasını istiyoruz”

Yetkililerden can güvenliklerinin sağlanmasını istediklerini söyleyen Köy Muhtarı Kalpak, “Çünkü 1 hafta evveliyatında köyümüzde yakın bir akrabamızın eşeklerini ayı telef etti. Eşeklerin birisi öldü, birisi de yaralı kurtuldu. Dün gecede saat 01.00 sularında da bahçeden inerek benim arabama saldırdı. Aracımda bu yüzden bin 500 liradan fazla bir maddi hasar oluştu. Köylülerimizin şuanda tedirgin, komşu komşusuna oturmaya gidemiyor. Bırakın oturmayı köylülerimiz, camiye dahi namaz kılmaya gitmekte zorluk çekiyor” şeklinde konuştu.

“Bırakın komşuya oturmayı, Camiye namaz kılmaya bile gidemiyoruz”

Köylülerin tedirgin olduğunu ve birbirlerine oturmaya gitmeyi bırakın camiye namaz kılmaya bile gidemediklerine dikkat çeken Kalpak, şöyle konuştu: “Bu ayı saldırısı sadece bu yıl değil, her yıl belirli zaman aralıklarında ayı saldırıları olmuştu. Tabii ki burada yaban hayatına bırakılan ayılar, GPS’siz kesinlikle bu ayıların bırakılmaması gerekiyor. Milli Park Müdürlüğü, yaban hayatına bıraktığı ayılarda GPS olması durumunda takip edebiliyor. Dün gece burada ben olmasaydım veya araçta olmasaydım, Allah korusun buradan geçen bir insana saldırsaydı daha felaket bir durum olacaktı. Allah korudu bizleri. Ben, muhtar olduğumdan beri haftada 2-3 gün köyümü dolaşırım. Ben, köyümde huzuru sağlayabilmem için veya köyüme gelen yabancı kişileri tespit edebilmem için 2014 yılından bu yana haftada 2-3 gün boyunca köyümüzün etrafını dolaşır, kolaçan ederim. Yine köyümüzü bu şekilde dolaşırken ayı, bahçeden çıkarak aracıma saldırdı. Ayının arabama verdiği zarar önemli değil, tek önemli olan köyümüzün huzurudur. Çünkü köyümüzün sakinleri, gençleri, çocukları tedirgin. Bizim için önemli olan yetkililerin, yaban hayatına salınan bu hayvanların takip edilmesi ve yerleşim yerlerine inmesinin engellenmesidir. Geçtiğimiz yıllarda da buna benzer ayı saldırıları oluyordu fakat son 2 yıldır köyümüzde ayı saldırısı daha fazla oluyor. Çünkü ayılar, 1 haftadır köyümüze kadar inmeye başladı, hayvanlarımıza ve bizlere dahi saldırmaya başladı. Devamlı bu ayılar köyümüzün etrafında geziniyor”

Sırakay Köyünde ikamet eden köy sakini Cemil Tiryaki ise, “Evlerimizin camiye uzaklığı yaklaşık 150 metre civarındadır. Fakat biz, ayıdan korkumuzdan camiye gelemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Köy sakini Hasan Emül de, “Mahalle arasında rahatsızlık var” dedi.

Köy sakini Recep Kuş ise, “Köyümüz huzursuz, okula giden çocuklarımız var. Korkuyoruz” şeklinde konuştu.