Siyez buğdayı ekmeği şifa kaynağı

Bursalıları yıllardır sağlıklı ve ekonomik ekmekle buluşturan BESAŞ, ürün yelpazesine 'siyez' buğdayından yapılan ekmeği de kattı.

  • 1149
Siyez buğdayı ekmeği şifa kaynağı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünyada glisemik endeksi insanlara en uygun gıda olan, savaş gibi durumlar için bazı ülkelerin stoklarda tuttuğu ürünler arasında yer alan siyez unundan yapılan yeni ekmeğin 400 gramı 5.75 liradan satılıyor. Yıllık 70 milyon adet ekmek üretimi ile Bursa’nın ekmek ihtiyacının yüzde 20’ni karşılayan BESAŞ, 24 çeşitlik ekmek ürün yelpazesine bir yenisini daha ekledi. Siyez unundan yapılan organik siyez tam buğday ekmeği, BESAŞ’ın bütün bayilerinde satışa sunuldu. Francala, kepekli, ayçekirdekli, çavdarlı, tam buğdaylı, köy ekmeği, mısırlı, zeytinli, haşhaşlı, tam tahıllı, yulaflı, ruşeymli, cevizli ekmeğin yanında küçük (roll) ekmek, kepekli küçük ekmek, tuzsuz küçük ekmek, şampiyon ekmek, light ekmek, çikolatalı ekmek, timsah ekmek, organik ekmek, sandaviç ekmeği, hamburger ekmeği çeşitlere şimdi de organik siyez tam buğday ekmeği eklendi.

Şifa kaynağı
Toplam üretimin yüzde 13’ünü oluşturan çeşit ekmekler, Türk Gıda Kodeksine uygun ambalajlı olarak satışa sunulurken, siyez tam buğday ekmeği de tam bir şifa kaynağı olarak raflarda yerini aldı. 14 kromozomlu yapısı ile genetiği değişmeden günümüze kadar gelmiş, Hititler ve Frigler tarafından da tarımı yapılmış olan siyez buğdayı, günümüz buğdayının atası kabul ediliyor. Türkiye'de sadece Kastamonu yöresinde dağlık arazilerde yetiştirilen siyez buğdayı, zararlılara dayanıklı, kurak şartlarda ve fakir topraklarda rekabet gücü yüksek bir tür olarak bilinir. Siyez unu ile yapılan ürünler kilo aldırmazken, karbonhidrat değeri oldukça düşük, protein değerleri ise çok yüksektir. Lifli yapısından dolayı sindirimi kolaylaştırır ve bağırsakları temizleyici özelliği vardır. Yüksek antioksidan ihtiva eder. Hücre yapısını korur ve yaşlanmayı geciktirir. Kan şekerini hızlı yükseltmez. Dünyada glisemik endeksi insanlara en uygun gıda siyez unudur, uzun süre tokluk hissi verir. Anne sütünü arttırır, folik asit miktarı çok fazladır. İçeriğinde bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sistemini düzenler. Yüksek mineral ve selülozdan dolayı besin emilimini hızlandırır, kabızlığı engeller ve bağırsak kanserini önler. Kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen posa/lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır. Kolesterolü düşürür. Radyasyonu emmez ve radyasyona karşı dayanıklıdır. Bu bakımdan bazı ülkelerde nükleer savaşlara karşı, askeri ve sivil amaçlar için stokta tutulan ürünlerden biridir.
Siyez buğday unu, içme suyu, ekşi maya ve tuzdan yapılan hiçbir katkı maddesi bulunmayan tamamen organik ekmek 400 gramlık poşetlenmiş olarak 5.75 liradan satışa sunuluyor.