Engelli ve yaşlılar, atlarla şifa bulacak

Kastamonu'da KUZKA tarafından hayata geçirilen atlarla terapi kursu sona erdi.

  • 2313
Engelli ve yaşlılar, atlarla şifa bulacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu kapsamda engelliler, yaşlılar, psikolojik sorunları bulunanlar ve alkol bağımlıları atlarla yapılan terapiyle şifa bulacaklar.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) 2016 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan “Daday Şifa Atları Binicilik Terapisi İçin At Eğitimi Projesi” ve “Daday Şifa Atları Binicilik Terapisi İçin Eğitici Eğitimi Projesi” ile şifa atlarının ve eğiticilerinin eğitimleri tamamlandı.

KUZKA tarafından desteklenen, Daday Kaymakamlığı ve Daday Belediyesi tarafından projelendirilen “Daday Şifa Atları Binicilik Terapisi İçin At Eğitimi Projesi” ve “Daday Şifa Atları Binicilik Terapisi İçin Eğitici Eğitimi Projesi” projeleri Daday İksir Resort Town’da uygulamalı olarak gerçekleştirildi. Proje kapsamında şifa atlarının ve eğiticilerinin eğitimleri tamamlanarak eğitimlere katılan kursiyerlere sertifikaları düzenlenen törenle takdim edildi.

İlk kez uygulanan proje ile Kastamonu turizmine önemli bir katkı sağlaması beklenen Şifa Atları Biniciliği Eğitimi bu alanda bir ilk olması nedeniyle dikkat çekiyor.

“ATLARIN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜNDEN FAYDALANACAĞIZ”
Atların iyileştirici gücünden faydalanarak şifa dağıtmayı planladıklarını söyleyen Atlı Terapi Binicilik Antrenörü Eğitmeni Tulya Kurtulan, “KUZKA’nın destekleriyle Türkiye Binicilik Federasyonu’nun da onayıyla burada çok güzel bir kurs açıldı. At yardımı aktiviteleri dediğimiz engelli kişiler, depresyona girmiş kişilere, çeşitli uyuşturucu bağımlıları, alkolikler, hareket kabiliyetleri kısıtlanmış yaşlılar gibi çok geniş bir kitleye hizmet veriyoruz. Bunda atların iyileştirici gücünden faydalanıyoruz. Buradaki kursta antrenör arkadaşlara doğru atı seçmeyi, doğru bir tesiste çalışmayı, böyle dersler verilirken engelli veya ihtiyaç sahibi bireylerle at yardımı aktiviteleri yaparken dikkat etmemiz gereken güvenlik kurallarını, derslerin kalitesini, engelli guruplara nasıl yaklaşılması gerektiğini, özel binicilerimize ne derece hassasiyet göstermemiz gerektiğini, iki hafta boyunca gördük denedik, örnek dersler verdik, örnek atlar seçtik ve umuyorum ki kursun sonunda hepimiz önemli bir şeyler öğrendik. Kurslar, çok keyifli geçti. Kursta çok fazla bilgi sahibi olduk. Arkadaşlarımız bu katılım sertifikasıyla birlikte atlarla birlikte engelli veya ihtiyaç sahibi bireylere daha fazla yardımcı olabilecekler” dedi.

“ŞİFA ATLARI KURSU İLK KEZ DÜZENLENİYOR”
Engelli veya yardıma muhtaç vatandaşların tekrar kendilerine güvenebilmelerini ve günlük hayata karışabilmelerini sağlamak için mutlaka at binmelerini önerdiklerini ifade eden Kurtulan, “Tüm dünyada da bilimsel olarak istatistiklerle atların faydası kanıtlanmıştır. Ancak hasta ve engelli bireyleri ata bindirirken çok dikkat edilmesi gerekir. Eğer bu iş eğitimsiz kişilerce yapılırsa faydadan çok zarar getirebilir. Özellikle bu konuda eğitim almış uzmanlarla çalışmak önemlidir. Çok faydalı ama yanlış yapılırsa da zarar verebilecek bir iş. Bu yüzden de dikkat etmek gerekiyor. Kursumuz, iki hafta sürdü ve Türkiye’nin çeşitli illerinden çok sayıda kişi kursa katıldı. Kastamonu’da ilk kez böyle bir kurs düzenlendi” diye konuştu.

“DADAY, HER GEÇEN GÜN KENDİSİNİ GELİŞTİRİYOR”
Daday’da bulunan at çiftliklerinin her geçen gün kendisini geliştirdiğini ve rekabetin de giderek arttığını ifade eden Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş da, şunları söyledi: “Kastamonu’da ilk defa yapılan bu proje sayesinde genellikle engellilere, şizofrenlere, şiddet gören kadınlara, çocuklara, terapiye ihtiyacı olan kişilere önderlik edecek kişileri burada bir kurstan geçirdik. Bu aynı zamanda hem atı tanıma hem de at ile nasıl terapi yapılabileceği öğretildi. Bu kursun Daday’da düzenlenmesi bizim için büyük önem taşıyor. Daday, at ile öne çıkan ilçelerimizin başında geliyor. Şuanda Daday’da bulunan at çiftlikleri de kendilerini giderek geliştiriyorlar. Rekabette iyice arttı. Tanıtımlarımızda şuanda güzel. Bundan sonrada bu tür projelerimizi devam edecek. Yeni bir proje daha hazırlığı içerisindeyiz. Atları insanlar nasıl yönetebilir, ata nasıl hakim olunabilir. Bununla ilgili yeni bir projemiz daha bu ayın sonuna kadar hayata geçirilecektir”

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın Teknik Deste Programı kapsamında desteklenen Daday Kaymakamlığı ve Daday Belediyesi tarafından uygulanacak “Daday Şifa Atları Binicilik Terapisi İçin At Eğitimi Projesi” ve “Daday Şifa Atları Binicilik Terapisi İçin Eğitici Eğitimi Projesi” kapsamında “zihinsel, ortopedik, işitme engelli, hiperaktif, dikkat eksikliği olan bireylerle birlikte herhangi bir engeli olmayan çocuk-genç ve yetişkinlerin her birinin seviyesine uygun geliştirici spor dallarında faaliyetlerin desteklenmesi” amacıyla bireylerin; topluma entegrasyonunda ve kişisel gelişiminde, disiplin, sorumluluk, mücadele etme gücü, sabır, iletişim, pratik düşünme, ani karar alma, istikrar gibi yetenekler kazanmasında, kasların gelişimi, esneklik, güç, denge, koordinasyon, öz güven, disiplin, kontrol, adaptasyon, sosyal etkileşim, daha kuvvetli hareket kabiliyeti ve zihinsel rahatlama gibi konularda at eğiticilerinin eğitilerek Daday İlçesi’ne atlı sağlık turizminin kazandırılması hedefleniyor.