Hayvan Pazarında kurban hareketliliği başladı

Kastamonu'da yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla hayvan pazarında hareketlilik yaşanmaya başladı.

  • 1699
Hayvan Pazarında kurban hareketliliği başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uzun ve zahmetli bir sürecin ardından hayvanlarını kesime hazır hale getiren üreticiler, emeklerinin karşılığını alabilmek umuduyla sabahın ilk saatlerinden itibaren hayvan pazarının yolunu tutuyor. Kastamonu Kurban Pazarı’nda kurbanlıkları araçlardan indiren üreticiler, hayvanlarını satmaya çalışıyor.

Kurbanlık küçükbaşların fiyatları 800 lira ile bin 500 lira arasında değişirken, büyükbaşlar ise 5-20 bin liradan satışa sunuldu.

En uygun kurbanlıkları bulmak için pazara gezen alıcılar, erken kurban almanın avantajından yararlanmaya çalışıyor. Kurbanlık hayvan almak için pazara gelen vatandaşlardan bazıları hayvanın kilosunu tespit etmeye, bazıları da dişlerinden yaşını anlamaya çalıştı.

Çetin pazarlıların yaşandığı kurban pazarında vatandaşlar, kurbanlıklarını şimdiden seçip ayırtıyor.

Bazı besiciler işlerin hala beklenen seviyede olmadığını dile getirirken bazı besiciler ise işlerinin çok iyi olduğunu, kurbanlıklarının bazılarını daha şimdiden sattıklarını ifade ettiler. Pazarın şampiyonu 1,5 tonluk boğa ise 20 bin liradan satışa sunulurken sahibi boğaya Kastamonu’da talip çıkmaması durumunda İstanbul’a götüreceğini ve İstanbul’da müşteri arayacağını kaydetti.

“FİYATLAR GEÇEN SENEYE ORANLA FAZLA DEĞİŞMEDİ”
Kurban Bayramı’na 15 gün kala kurban pazarında hareketlilik başladığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur özellikle son hafta yoğunluğun daha artmasını beklediklerini söyledi. Kurban fiyatlarının geçen seneye oranla fazla değişmediğini belirten Mehmet Butur, hem satıcıları memnun edecek hem de alıcıları mutlu edecek fiyat aralığında kurbanlık bulmanın mümkün olduğunun altını çizdi. 
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından inşa edilen hayvan pazarının ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını dile getiren Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, pazarın ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için özellikle diğer kurumların da destek vermesi gerektiğine dikkat çekti.

“KURBANLIK PİYASASI BORSAYA BENZİYOR; FİYATLAR ANLIK DEĞİŞİYOR”
 Yerli ırkları tutmanın bir anlamının olmadığını kaydeden Butur: “Yerli ırk dünyada da ülkemizde de rantabıl değil. O hayvanların önü açılıp elden çıkarılmalıdır. Pazarda alandan da satandan da tatmin olanda olmayanda var. Küçükbaş satıcıları hayvan satışlarının az olduğunu söylüyor. Ama vatandaş küçükbaş hayvanı elinde çok fazla tutamaz. Bayramdan önceki çarşambadan sonra hayvan pazarı daha da hareketlenir. Kurbanlık piyasası borsaya benziyor. İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde ki piyasa bizi de etkiliyor. Bazen satıcıların elinde kalmıyor. Satış çok iyi oluyor ama bazen de hayvanı satmak için direnen satıcıların elinde kaldığı oluyor. Genelde hayvan büyüdükçe kilo bazında hesaplı oluyor. Hayvan küçüldükçe fiyatlar yükseliyor. Sahte paraya karşı vatandaşlarımız dikkatli olsun” dedi.

“HAYVAN PAZARINA BAŞKA KAYNAKLARDAN PARA AKTARILMALI”
Kastamonu hayvan Pazarı’nın rehabilite edilmesi gerektiğini yineleyen Butur, “Eski hayvan pazarı şehir merkezinde kalıyordu. Hayvan pazarını özel idarenin yapması gündeme geldi. Ama özel idarenin pazarı yapması doğru değildi. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği bu hayvan pazarı işine girdi. Ama birliğin bütçesini aştı. Kastamonu Hayvan Pazarı ilimizin aynası. Ülkemizin her tarafından buraya hayvan alımına geliniyor. Pazara başka kaynaklardan para ayrılıp gelişimi sağlanmalı. Hayvan pazarına herkesin omuz vermesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Karslıoğlu ise pazarda eksikliklerinin olduğunu kabul ederek: “Pazarda özellikle su ile ilgili sıkıntılarımız var. Suları açık bırakıyorlar. Su açık kaldığı zaman bitiyor. Onun için her zaman yıkayamıyoruz. Pazarımızda hırsızlık gibi bir durum yaşamadık. Yaşarsak emniyet güçleri ve jandarmaya bildirdiğimizde yardımcı oluyorlar. Burada satıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyoruz” diye konuştu.

Kazım BOLAT