Kastamonu ve Sinop Kestanesi İçin AB'ye Proje

Kastamonu ve Sinop'ta genç girişimcilerin kestane üretimi ile kestaneden un ve çikolata vb. ürünlerin elde edilmesine yönelik, kooperatifleşme ve markalaşma adımlarının atılması için cesaretlendirilmesini sağlamak amacıyla iki il, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) liderliğinde AB'ye 590 bin €'luk proje başvurusu yaptı.

  • 1581
Kastamonu ve Sinop Kestanesi İçin AB'ye Proje
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Avrupa Ortaklık Aracı (ENI) Sınır Ötesi İşbirliği (SÖİ) Programı kapsamında hazırlanan proje ile Kastamonu ve Sinop’ta genç girişimcilerin kestane üretimi ve özellikle kestane unu, kestane çikolatası vb. ürünlerde işlenmesi konusunda cesaretlendirilmesi, ilçelerde kooperatiflerin kurulması, coğrafi işaret alınarak markalaşma adımlarının atılması ve Karadeniz’de iyi uygulama örneklerinin incelenerek ülkeler arası bir network oluşturulması amaçlanıyor.

Projenin kabul edilmesi halinde Kastamonu ve Sinop illerindeki genç girişimcilere yönelik pazarlama ve markalaşma planlarının hazırlanması, markalaşma eğitimleri, markalaşma, marka tanıtımı ve kestanenin çeşitlendirilmesi üzerine İtalya’nın en yoğun kestane üretimi ve ihracatının yapıldığı Mugello bölgesine çalışma ziyareti ve Coğrafi İşaret alınması için belgelerin hazırlanmasını kapsayan çalışmaların yapılması planlanıyor.

Toplam bütçesi 590.110 € olarak tasarlanan projenin başarılı bulunması halinde Sinop ve Kastamonu illerindeki orman işletme şefliklerinin bağlı olduğu Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü projenin Türkiye ortağı olacak. Projeye yurtdışında ise Gürcistan’dan Toplumsal Kalkınma Birliği (Community Development Association), Tarımsal Çözümler (Agro Solutions) ve İmereti Bölgesel Otoritesi ile birlikte Bulgaristan’dan Teknoloji ve İnovasyon Transferi Birliği (Bulgarian Association for Transfer of Technology and Innovation) kuruluşlarının ortak olarak katılım sağlaması hedefleniyor.

Kastamonu ve Sinop illeri için kestane konusunda büyük öneme sahip projeyle ilgili kararın AB program otoritesi tarafından yıl sonuna doğru açıklanması bekleniyor.