KOSGEB'den işletmelere faizsiz kredi desteği

Başbakan Binali Yıldırım, KOSGEB kredisine başvuran toplam 460 bin 167 işletmeye bu krediyi verme kararı aldıklarını açıklamasının ardından çalışmalarına hız veren KOSGEB İl Müdürlüğü tarafından 36 milyon TL tutarında 2 bin 580 işletmeye kredi desteği sağlandı.

  • 1111
KOSGEB'den işletmelere faizsiz kredi desteği
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB), 50 bin liralık 2017 yılı "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği" ödemeleri kapsamında 461 bin 167 KOBİ'ye kredi faiz desteği verileceğinin açıklanmasının ardından Kastamonulu işletmeler kredi desteğinden yararlanmak için soluğu KOSGEB İl Müdürlüğü’nde aldı.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından verilen talimat sonrasında başvuru yapan ve şartları sağlayan tüm işletmelere kredi desteği verileceğinin açıklanmasının ardından Kastamonu’da ilk destekte 59 olan rakam ikinci destekte 2 bin 580’e çıktı. Devletin sağladığı imkanlardan ve desteklerden yararlanmak isteyen Kastamonulu işletmeler 36 milyon TL’nin ekonomiye kazandırılmasını sağladı.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB 2016 yılının sonunda işletmeleri desteklemek amacıyla başlattığı sıfır faizli kredi desteğine yoğun bir katılım olduğunu ifade eden İl Müdürü Nevzat Erol, ilk sağlanan desteğe ek olarak Başbakan Binali Yıldırım tarafından verilen talimat sonrasında başvuru yapan ve şartları sağlayan tüm işletmelere kredi desteğinin verileceğinin açıklanmasının ardından başvuruların katlandığına değindi.

“ALINAN YÜKSEK BAŞVURULAR HÜKÜMETİMİZ TARAFINDAN ÖNEMSENDİ”
Başbakan Binali Yıldırım’ın kobilere verdiği müjde açıklamasının ardından KOSGEB olarak çok hızlı bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Nevzat Erol: “2016 yılının Aralık ayında 15 bin kobi için sıfır faizli kredi uygulaması başlatılmıştı. Bu kredi uygulaması 15 bin rakamı illere kota olarak dönüştürülmüş, illerdeki kobi sayıları dikkate alınarak illere bu kota sayıları verilmişti. 15 bin kota için Kastamonu’da 59 işletmeye kredi uygulaması gerçekleştirilmiş, 59 işletme ise 50 bin TL kredi desteği ile desteklenmişti. Ancak bu destek çağrısında hem Kastamonu’dan hem de diğer illerden çok yüksek bir başvuru alındı. Alınan yüksek başvurular hükümetimiz tarafından önemsendi. Başvurusunu yapıp da ilgili şartları sağlayan işletmelerin tamamının krediden faydalanması noktasında bakanlığımıza ve KOSGEB başkanlığımıza talimat verildi. Kredi desteğinin uzatılması sonrasında yeni başvurular alındı. Alınan yeni başvurularla birlikte ilgili şartları sağlayan Türkiye genelinde 460 bin 107 işletme KOSGEB’in desteğinden yararlanmaya hak kazandı” dedi.

2 BİN 580 İŞLETMEYE 360 MİLYON TL DESTEK
Toplamda işletmelere kullandırılan kredinin faizi tutarı olan 2 milyar 500 bin TL’yi bulduğunu ve faiz tutarının KOSGEB tarafından karşılanacağını ifade eden Erol: “Kredi desteği ile yaklaşık 11 milyar TL işletmelerimizin kullanımına sunulmuş olacak. İlk kredinden aldığımız enerji ile ikinci kredi için ise hızlı bir çalışma başlattık. Çalışma arkadaşlarımız mesai merkumu gözetmeksizin üstün bir gayret gösterdiler. Çünkü bu kredide ilk kredide olduğu gibi il kotaları uygulanmadı. Şartları sağlayan ne kadar vatandaşımız başvurursa tüm hepsine bu destekten yararlandırma amacındayız. Yapılan başvurular sonrasında ilgili şartları sağlayan ilimizden 2 bin 580 işletmemiz bu desteği almaya hak kazandı. Kredilerin Mart ayının ilk haftası itibariyle ödeme süreçleri başlamıştı. Kredilerden vatandaşlarımızın hızlı bir şekilde yararlanması için hızlı çalıştık. Sağladığımız kredi desteği ile önemli feri dönüşler aldık. Bu geri dönüşler de bizleri memnun etti. Şu ana kadar geçen süreç içerisinde kredi desteği almaya hak kazanan 2 bin 580 işletmemizden bin 600 tanesi ödemelerini aldı. 150-200 civarında işletmemizin de işlemleri tamamlandı. En geç önümüzdeki haftaya kadar ödemelerini alacaklar. Şu ana kadar kredi desteği almaya hak kazanan işletmelerimize 36 milyon TL kaynak aktarımı sağlandı. Zor geçen süreci de düşünürsek işletmelerimize ve Kastamonu’ya önemli bir kaymak desteği sağladığımızı düşünüyoruz. 36 milyon TL için KOSGEB olarak 8 milyon TL faiz desteği sağladık” diye konuştu.

SON BAŞVURU TARİHİ 28 NİSAN
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından sağlanan kredi desteğinin 28 Nisan’da sona ereceğini ve sağlanan destekten herkesi yararlanmaya çağıran İl Müdürü Nevzat Erol: “Daha kredi kullanmayan, şartları sağlayan işletmelerimiz bulunuyor. Bu işletmelerimize il müdürlüğü olarak ulaşmaya çalıştık. Sağlanan kredi desteğinden Kastamonu’da faydalanabileceğini düşündüğümüz 300-400 işletme bulunuyor. Kredinin son uygulanma tarihi 28 Nisan. İnşallah bu tarih uzatılır. Vatandaşlarımızdan bu tarihin uzatılmayacağımı düşünerek hareket etmelerini istiyoruz. İnşallah devletimiz tarafından sağlanan bu kaynaklar işletmelerimiz için en uygun şekilde değerlendirilir” açıklamasında bulundu.

12 AY BOYUNCA GERİ ÖDEMESİ OLMAYACAK
50 bin lira üst limitli kredi faizsiz, ayrıca kredinin geri ödeme koşullarını da cazip tutarak ilk 12 ay ödemesiz, kalanı ise üçer aylık eşit taksitler halinde 36 ay vadeli ödenebilecek. 
Kullanılacak faizsiz kredi desteği çerçevesinde işletmelerden 1 lira ile 150 bin lira arasında net satışı olanlara 20 bin TL, 250 bin lira ile 500 bin lira arasında net satışı olanlara 25 bin TL, 500 bin lira ile 750 bin lira arasında net satışı olanlara 30 bin TL, 750 bin lira ile 1 milyon TL arasında net satışı olanlara 40 bin TL, 1 milyon lira ile 1 milyon 345 bin TL arasında net satışı olanlara ise 50 bin TL destek verilecek.

Kazım BOLAT