Küre Dağları'nda çalıştay gerçekleştirildi

Uluslararası sürdürülebilir turizm ölçütlerinin Karadeniz Bölgesi'ne uyarlanması amacıyla Küre Dağları'nda çalıştay gerçekleştirildi.

  • 1168
Küre Dağları'nda çalıştay gerçekleştirildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tüm Karadeniz ülkelerinde sürdürülebilir kırsal turizmin geliştirilmesi için bir ekoturizm ağı oluşturmayı amaçlayan Karadeniz Sürdürülebilir Kırsal Turizm Programı, Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) ölçütlerini Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’ne uyarlamak amacıyla yerel ve bölgesel düzeyde temsilcileri bir araya getirdi.

Karadeniz Sürdürülebilir Kırsal Turizm Programı, sürdürülebilir kırsal turizm çalışmalarının uluslararası standartlara ulaştırılması için Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’ndeki çalışmalarını sürdürüyor. Programın Türkiye’deki ulusal ofisine ev sahipliği yapan Küre Dağları Ekoturizm Derneği (KED) ile İngiltere merkezli Sustainable Rural Development International (SRDI) ortaklığıyla yürütülmekte olan Karadeniz Sürdürülebilir Kırsal Turizm Projesi çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, sürdürülebilir turizm için uluslararası alanda referans kabul edilen Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) ölçütlerinin Türkiye’ye uyarlanmasına yönelik bir çalıştay gerçekleştirildi.

21-23 Ekim 2016 tarihlerinde Kastamonu’nun Azdavay ilçesinde gerçekleştirilen çalıştaya Küre Dağları ve çevresinde sürdürülebilir kırsal turizm alanında çalışan küçük ölçekli işletmelerin temsilcileri, yerel alan kılavuzları ve sivil toplum temsilcilerinin yanı sıra Azdavay Kaymakamlığı, Azdavay Belediyesi, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA), Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan (OKA) uzman ve yetkililer katıldı. Çalıştaya ayrıca Karadeniz Sürdürülebilir Kırsal Turizm Programı’nın Ukrayna ulusal ofisinden temsilciler de katılarak bilgi ve deneyim paylaşımında bulundular.

Hedef uluslararası standartlar
Çalıştayın açılışında konuşan KED Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İsmail Menteş, sürdürülebilir kırsal turizmin dünyada artan önemine dikkat çekti. Sunduğu farklı rekreasyon ve deneyim fırsatları kadar doğal ve kültürel varlıkların korunmasına ve kırsal kalkınmaya yaptığı olumlu katkı nedeniyle de sürdürülebilir turizmin gezginler tarafından tercih edilen bir seçenek olduğunu vurgulayan Menteş, sürdürülebilir turizm faaliyetlerinin belirli standartlara uygun yapılmasının gerekliliğinin altını çizdi. Bu standartların uluslararası alanda kabul görmesi kadar yerel düzeydeki doğal, kültürel, sosyal ve ekonomik yapıya da uyumlu olmasına ihtiyaç duyulduğunu belirten Menteş, bu nedenle uluslararası GSTC ölçütlerinin Türkiye’de Karadeniz Bölgesi’ne uyarlanması için çalıştıklarını ifade etti.

Ülkeler arası işbirliği güçleniyor
SRDI temsilcisi Nataliya Tkachenko ise sürdürülebilir turizm alanında küresel anlamda kabul görmüş bir standart olan GSTC ölçütlerinin Karadeniz Sürdürülebilir Kırsal Turizm Programı tarafından da benimsendiğini dile getirerek bu alanda özellikle son 20 yılda önemli bir bilgi ve deneyim birikimi sağlamış olan Ukrayna ile Türkiye’deki paydaşlar arasında işbirliği ve paylaşım zeminini güçlendirmek için çalıştıklarını belirtti. Program kapsamında GSTC ölçütlerinin uyumlaştırılması çalışmasının Türkiye ile başladığını vurgulana Tkachenko, bu deneyimin Ukrayna’daki çalışmalar için de yol gösterici olacağını kaydetti.

Karadeniz Sürdürülebilir Kırsal Turizm Projesi, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen Sivil Toplum Diyaloğu Programı çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Program, Türkiye ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerden sivil toplum kuruluşlarının, ortak bir konu etrafında bir araya gelerek, toplumların birbirini tanımaları, karşılıklı bilgi alışverişi ve kalıcı diyalog kurmalarını sağlayan bir platform olarak geliştirildi. Programın teknik uygulamasından Avrupa Birliği Bakanlığı sorumlu. Merkezi Finans ve İhale Birimi ise Programın sözleşme makamı.