Merakla beklenen trafik sigortası tavan fiyatı belli oldu

Araç sahiplerinin merakla beklediği trafik sigortası tavan fiyatı belli oldu.

  • 1949
Merakla beklenen trafik sigortası tavan fiyatı belli oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sigorta priminde ortalama yüzde 20 indirim meydana getiren yeni düzenleme ile Kastamonu’da iyi sürücülere 444, kötü sürücülere 2 bin 15 lira tavan geldi.

Trafik sigortasındaki tavan fiyat uygulaması ile sigortasız araç sayısının azalması sağlanacak. Sigorta şirketleri verilen tavan fiyatın üzerinde fiyat talep edemeyecek ve fazla olan tutarı araç sahibine ödemekle yükümlü olacaktı. Buna göre Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine Müsteşarlığınca, sigorta sektörü lehine atılan bütün iyi niyetli adımlara rağmen, zorunlu trafik sigortası primlerinin makul fiyatlara düşmemesi nedeniyle tavan fiyat uygulanması kararı aldıklarını açıklamıştı.

TRAFİK SİGORTASI TAVAN FİYAT NE KADAR? 
Uzun süredir beklenen trafik sigortasına tavan fiyat uygulaması resmi gazetede yayınlandı. Bugün yürürlüğe girecek olan yeni düzenlemeye göre Kastamonu’da iyi sürücülere 444, kötü sürücülere 2 bin 15 lira tavan geldi.

KÖTÜ SÜRÜCÜYE 2 BİN 15 LİRA 
7 basamak üzerinden yapılan fiyat politikasına göre Kastamonu’da 3 yıl arka arkaya kaza yapan veya hasar yapan sürücülerin primi ise 2 bin 15 lira olacak. İlk kez otomobil veya başka bir araç alıp sigorta yaptıran sürücü 4’üncü basamak sayılıyor. 4’ncü basamağın sigorta bedeli ise 806 lira olarak açıklandı. Sürücü eğer kaza yaparsa 1’inci basamağa doğru eğer kaza yapmaz ise 7’nci basamağa doğru gidiyor. 7’nci basamak 3 yıl arka arkaya kaza yapmayan iyi sürücüleri içeriyor. Bir yıl sonra kaza yapanlar (üçüncü basamak) yüzde 50, ikinci yıl kaza yapanlar (ikinci basamak) yüzde 100 ve üç yıl arka arkaya kaza yapanlar yüzde 150 zamlı sigorta primi ile karşılaşacak. Aksine sisteme girdikten sonra kaza yapmayan sürücülere yüzde 45’ varan indirim uygulanacak Böylece iyi sürücüler için çok ucuz olan sigorta kaza yapıp hasar çıkaranlar için pahalı hale gelecek. Uygulama bugün yürürlüğe girecek.

İSTANBUL YÜZDE 6 DAHA PAHALI 
İl bazında da fiyatlar farklılaştı. Baz iller İzmir, Yalova, Erzurum ve Kayseri oldu. Kocaeli, Ankara ve Bursa bu illerden yüzde 3, İstanbul ise yüzde 6 daha pahalı il oldu.
Kaza oranlarının diğer illere göre düşük olduğu Kastamonu ise zorunlu trafik sigortasının ucuz olduğu Sinop, Tokat, Isparta, Tunceli, Çanakkale, Mardin, Hatay, Osmaniye, Kütahya, Muğla, Kars, Burdur, Adıyaman, Şanlıurfa, Ardahan, Hakkâri ve Kilis ile aynı listede yer aldı.

Kazım BOLAT