Pideye Ramazan ayarı: Gramaj düştü fiyat aynı kaldı

Kastamonu Gıda Maddeleri İmal ve Satıcıları Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ufuk Dravor Ramazan ayında pideye zam yapılmadığını ancak gramajda değişikliğe gidildiğini belirtti.

  • 1571
Pideye Ramazan ayarı: Gramaj düştü fiyat aynı kaldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala vatandaşların ramazan ayı hazırlıkları devam ediyor. Ramazan sofralarının vazgeçilmez yiyeceği olan ramazan pidesine bu yıl da zam yapılmadı ancak pidenin gramajında düzenlemeye gidildi. Ramazan pidesinin gramajı bir önceki yıl 500 gram iken geçen yıl 450 grama düşürülmüştü. Bu sene ise her yıl yaşanan ekmek israfı düşünülerek pidenin gramajı 400 grama düşürüldü.
Gıda Malzemeleri İmal ve Satıcıları Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ufuk Dravor yaptığı açıklamada ramazan pidesinin geçen sene olduğu gibi bu yılda 2 liradan satışa sunulacağını ifade etti.

“PİDENİN KİLOGRAM FİYATI 5 TL”
Ramazan ayında halkın temel ihtiyaç maddesi olan Ramazan pidesi ile ilgili fırıncı esnaflarından gelen talepleri dikkate aldıklarını kaydeden Dravor: “Oda olarak almış olduğumuz karar gereğince ekmeğe yapılan son zammı da göz önünde bulundurarak pide fiyatlarında her hangi bir artış düşünmedik. Geçen sene 2015 yılında 2 liradan satılan pidenin gramajı 500 gram idi. Gramajı geçen sene 450 gram olarak belirlemiştik.  Ramazan pidesinde bu sene de gelen talepler doğrultusunda gramaj düzenlemesi yaptık. Bu sene 450 gr olan ramazan pidesini 400 grama indirdik. Fiyatında ise her hangi bir değişiklik yapmadık. Vatandaşlarımız bu sene de ramazan pidesini yine 2 liradan satın alacaklar. Pidenin kilogram fiyatı ise 5 TL olarak belirlendi” dedi.

“PİDELER GRAMAJINA GÖRE SATILACAK”
Kastamonu’da bu sene 2 çeşit pide olacağını kaydeden Dravor: “Bu sene aldığımız karar ile tekli ve çiftli pide uygulamasını kaldırdık. Pideler gramajına göre satılacak. Yani isteyen 400 gram pide, isteyen 600 gram pide alacak. Yapılan eleştiriler olabilir lakin pide fiyatları belirlenirken ekmek fiyatları ve ekmek gramajları baz alındı. Genel olarak ekmek fiyatları ile pide fiyatları arasında yüzde 25 fark yaşanıyor. Kastamonu’da ekmek 90 kuruştan 1 TL’ye çıktı. Ekmekte de gramaj düzenlemesi yapıldı” diye konuştu.

“RAMAZAN PİDESİNİN UCUZCA SATILAN İLLER ARASINDAYIZ”
Kastamonu’nun Ramazan pidesinin ucuzca satılan iller arasında yer aldığını belirten Dravor: “Bazı illerimizde pide fiyatlarında önemli farklılıklar göz çarparken biz fiyatlarımızı çevre illeri de göz önünde bulundurarak aynı tuttuk. Bu sene sadece pidenin gramajında bir düzenleme yaptık. Yaptığımız gramaj düzenlemesini vatandaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda gerçekleştirdik. Zaten pidenin olması gereken gramajı 400 ile 450 gram arasındadır. Bu gramajın altında pide satılması mümkün değildir. Fiyatları eğer büyük şehirlere oranla kıyaslayarak yapsaydık fiyatların daha yüksek olması gerekirdi. Karabük, Zonguldak ve Çankırı ekmeğe ve pideye zam yaparken büyükşehirleri kriter olarak kabul ediyor. Fakat biz denge gözetiyoruz. Olması gereken de budur zaten. Oda olarak pide fiyatları ile ilgili aldığımız kararı valiliğimiz ve belediyemize ilettik. Karar onaylanmıştır. Biz de oda olarak zaman zaman kontrollerimizi yapacağız. İnşallah her hangi bir aksiliğe meydan vermeden Ramazan ayını tamamlayacağız” diye konuştu.

Kazım BOLAT