Özdemir: "İslam kardeşliği bir hukuk meydana getirir"

Türk Ocakları Derneği Kastamonu Şubesi tarafından İslam dünyasındaki çatışma konuları, bunların sebepleri ve çözüm önerilerini ele alan bir programı düzenlendi.

  • 913
Özdemir: "İslam kardeşliği bir hukuk meydana getirir"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fıkhî Çözüm Önerileri" başlıklı sohbet programının konuğu Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özdemir idi.

Özdemir, çatışma konularını gerekçeleriyle bir bir ele alıp fıkhî çerçevede örneklendirdi. Tarihi süreç içerisinde çatışma konularını hilafet kavramının meşruiyet için kullanılması, bölgesel çatışmalar, bu bağlamda terör örgütlerinin faaliyetleri, çatışmaları körükleyen çeşitli güç unsurları, büyük idealler yerine küçük çıkarların öne çıkarılması, asabiyete dayalı kavmiyetçilik, kabilecilik olarak özetledi.

Özdemir, insanın ait olduğu milleti sevmesinin, onun menfaatleri için çalışmasının tabii bir şey olduğunu söyleyerek "kişinin milleti için çalışmasında dinî bir engel yoktur" dedi.

İslam kardeşliğinin de bir hukuk meydana getirdiğini ifade eden Özdemir, kardeşlik hukuku kuralına riayet etmemenin de çatışmalara zemin hazırladığını, ayrıca dinî gruplaşmalar ve taassubun, mezhep taassubunun, kendisi gibi düşünmeyenleri öteki olarak görme/ötekileştirme ve düşman kabul etme anlayışının, tekfir uygulamalarının rolünü değerlendirerek dindaşların dışlanmasının, rakibin üzerinde sosyal ve psikolojik hakimiyet kurmak için yapılan tekfirin bir taassup göstergesi olduğunu ifade etti.

Program sonunda Kastamonu Türk Ocağı Şube Başkanı Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz tarafından Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özdemir'e günün anısına katılım ve teşekkür belgesi takdim edildi.