Şemsizâde Ahmed Ziyaeddin Uluoğlu Paneli yapıldı

Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurucusu ve başkanı olan Şemsizâde Ahmed Ziyaeddin Uluoğlu (1868-1946) vefatının 71. Yıldönümünde Türk Ocağı'nda düzenlenen bir panelle anıldı.

  • 1092
Şemsizâde Ahmed Ziyaeddin Uluoğlu Paneli yapıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türk Ocağı'nda Milli Mücadele döneminde Kastamonu, Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin kuruluşu ve Şemsizâde Ahmet Ziyaeddin Uluoğlu konulu bir panel düzenlendi. Panelden önce Ahmed Ziyâeddin Uluoğlu'nun kabri ziyaret edilerek burada Pattabanoğlu Camii İmam-Hatibi Metin Ekici tarafından Kur'an-ı Kerim okunup dua yapıldı.

"Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Başkanı Şemsizâde Ahmed Ziyâeddin Uluoğlu" başlıklı panele Doç. Dr. Burhan Baltacı, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eski, Mehmet Mesut Boyacıoğlu ve Sadık Metin Boyacıoğlu konuşmacı olarak katıldılar.

Panel açılışında konuşma yapan Kastamonu Türk Ocağı Şube Başkanı Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz şunları söyledi: "II. Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerinde Kastamonu'daki sivil toplum kuruluşlarından bazılarının yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı görevlerini üstlenmiştir. Kızılay ce Çocuk Esirgeme Kurumu bunlar arasındadır. Örneğin 1918 tarihinde Kastamonu Hilâl-i Ahmer Cemiyeti yönetim kurulu üyesidir. Ayrıca Osmanlı son döneminde Vilayet İdare Meclisi Azalığı görevini de yürütmüştür.

Kastamonu'nun 16 Eylül 1919 akşamı Kuvâ-yı Millîye ile birleşmesinin ardından Kuvâ-yı Millîye yanlısı yurtseverler tarafından Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin kuruluş çalışmaları da başlatılmıştır. Cemiyet, 28 Eylül 1919'da teşkilatlanmasını tamamlamış ve Açıksöz gazetesinde kurucularının isimleri yayınlamıştır: Reis Şeyh Ziya, reis-i sâni eski mebus Şükrü, katib-i idare Meclisi Başkanı Besim, üyeler ise Yusuf Ziya, Hacı Mü'min, Tavukçuzâde Ahmet, Akdoğanlı Mehmet Ali, Dr. Ali, Mülazım-ı Evvel Şevket, Jandarma Mülazım-ı Evveli Remzi. Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti bugünkü Kastamonu Müzesi bahçesine katılmış olan Dârü'l Kurra Medresesi binasında faaliyete başlamıştır.

İstiklal Savaşı sırasında Ziya Efendi'nin büyük hizmeti görülmüştür. Beyaz Kurdeleli İstiklal Madalyası ile taltif edilmiştir. 2019 yılı, Türk Milli Mücadele Hareketinin, İlk Türk Kadın Mitinginin, İstiklâl Yolu ve Müdafaa-yı Hukuk Cemiyetinin kuruluşunun 100. Yılı. İki yıl sonraki etkinliklere şimdiden hazırlanmak gerekli. Örneğin İlk Türk Kadın Mitinginin 100. Yıldönümünde uluslararası bir sempozyum düzenlenmelidir. Bilindiği üzere Milli Mücadele döneminde Kastamonu'da ilk miting İzmir'in işgalinden bir gün sonra 16 Mayıs 1919'da yapılmıştır. Derneğin üyeleri zaman zaman değişmekle beraber, başkan Şeyh Ziya Efendi derneğin düzenli olarak faaliyette bulunması için elinden gelen gayreti göstermiştir. Müdafaa-i Hukuk Reisi Şemsizâde Ziyaeddin Efendi'nin eşi Hâfıza Nebiye Hanım da Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Hanımlar Şubesi yönetim kurulu üyesi olup bu cemiyet, ilk Türk kadın mitingi adıyla tarihe geçen 10 Aralık 1919'daki mitingi tertip eden, Türk kadınının sesini dünyaya duyuran millî bir cemiyettir."

Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Burhan Baltacı'nın oturum başkanlığında gerçekleştirilen panelde Baltacı, rahmetli Prof. Dr. Abdulkerim Abdulkadiroğlu'nun aileyi konu alan "Kastamonu'da Bayrâmîlik ve Şemsizâde Ailesi" adlı eserini tanıtarak paneli açtı. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eski, Milli Mücadele Döneminde Kastamonu'nun sosyal ve siyasî durumu hakkında bilgiler vererek o dönem ülkenin ve Kastamonu'nun içerisinde bulunduğu şartları açıkladı. Kuva-yi Milliye'nin, Müdafa-yı Hukuk Cemiyeti'nin kuruluşunu, çalışmalarını örneklerle açıkladı. Eski, Gazi Mustafa Kemal'in 1925 yılında Kastamonu ziyaretinde şimdiki müze binasında yaptığı tarihi konuşma sırasında Ahmed Ziyaeddin Beyin hemen arkasında bulunduğunu ifade etti. Eski, Şeyh Ziya Efendinin, İstiklal Savaşı'nda gösterdiği fedakârlık ve kahramanlıktan dolayı Beyaz Kurdeleli İstiklal Madalyası ile taltif edildiğini, Şemsizâde ailesinin Kastamonu ve çevresinde çok etkin rolleri olduğunu belirtti.

Şemsizâde ailesinin büyüklerinden emekli Kaymakam Sadık Metin Boyacıoğlu, ailenin soy kütüğünden, çocukluk dönemi hatıralarından ve Kastamonu'nun en büyük konaklarından birisi olan Şeyhoğlu Konağı ve konağın işlevi hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Emekli İnşaat Mühendisi Mehmet Mesut Boyacıoğlu da aile ve Ahmed Ziyaeddin Uluoğlu hakkında bilgiler vererek, Mustafa Kemal Paşa'nın Kastamonu ziyaretinde Terzi Emin Ağanın konağında onu ziyarete gelen Ziyaeddin Efendiyi ayakta karşılayarak "Ben hocalara saygı gösteririm, böyle hocalara ise ayağa kalkarım" dediğini ifade etti. Program sonunda konuşmacılara katılım ve teşekkür belgeleri programa katılan Kastamonu Belediyesi Başkan Vekili Eşref Can tarafından takdim edildi.