Dede-torun hem saz yapıyor, hem de çalıyor

Kastamonu'da 71 yaşındaki saz ustası Ahmet Yıldız, 4 yaşındaki torunu Ahmet Berk Yıldız'a mesleği öğretiyor, kaybolmaya yüz tutan saz oymacılığı sanatının yok olmaması için mücadele ediyor.

  • 1954
Dede-torun hem saz yapıyor, hem de çalıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu’da atölyeye çevirdiği garajında 40 yıldır saz yapan Ahmet Yıldız, hem ilerleyen yaşına rağmen mesleğini sürdürüyor hem de mesleğin ölmemesi için 4 yaşındaki torununa saz yapmasını öğretiyor.

Kastamonu’da memurluk yıllarında müziğe ilgi duymaya başladığını söyleyen Ahmet Yıldız (71), zamanla bağlama yapmaya yönelerek kendini zamanla geliştirdiğini kaydetti. İlk zamanlarda odunları oyarak saz yapmaya çalışan ancak birçok kez başarısız olan Yıldız, Gazi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde öğretim üyesi olan arkadaşının desteği ve yardımları sayesinde ustalığını geliştirdi.

Bağlama ustalığının ölmemesi için gayret gösteren Ahmet Yıldız, 4 yaşındaki torunu Ahmet Berk Yıldız’a da bağlama yapmayı öğreterek mesleğin ölmemesi için mücadele ediyor. Ahmet Yıldız, kendisinden sanatı öğrenmeye çalışan 4 yaşındaki torununun da kendi çocuklarına, torunlarına bu sanatı öğretmesini beklediğini söyledi.

40 yıl önce amatör olarak başladığı meslekte atölyeye çevirdiği evinin garajının bir bölümünde tamamen el emeği göz nuru eserler ortaya koymaya çalıştığını ifade eden Ahmet Yıldız, işini severek yaptığını, amacının ise torunu sayesinde mesleği gelecek nesillere aktarmak olduğunu belirtti.

Kastamonu’da saz ustalarının kalmadığını, mesleği devam ettirecek neslin yetişmediği vurgulayan Ahmet Yıldız, mesleğin ölmemesi ve yaşaması için saz yapımını ve saz çalmasını öğrettiği 4 yaşındaki torunu Ahmet Berk Yıldız’ın küçük yaşına rağmen mesleği kavradığını ve saz çalmaya başladığını kaydetti.

Ahmet Berk Yıldız ise bir yandan dedesiyle birlikte saz yapıp çalarken bir yandan da oyun oynamayı eksik etmiyor. Ahmet Berk Yıldız, boş kaldığı zamanlarda çok sevdiği bisikletine biniyor.
71 yaşındaki saz ustası Ahmet Yıldız, “Küçüklükten beri merakım vardı bu şeye, saz yapmaya. Yani odunlardan, şundan bundan çok oyma saz yapmaya çalıştım. Fakat bir türlü başarılı olamadık yani iyi bir şey yapamadık. En sonunda Gazi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde Zekeriya Bey ile tanıştım. Saz ustasıydı, ondan çok yardım aldım. O bayağı bir şeyler öğretti bana. Hatta buraya geldi, beni ziyaret etti. Çalışmalarıma destek verdi. Ondan sonra biraz düzeldi. İyi yapmaya başladım. Sonra Kastamonu’da saz ustası vardı Tekeli Bey. Allah rahmet eylesin vefat etti. Ondan da yardım aldım. Yani bayağı geliştirdik yapım işini. Bir hobi olarak yapıyorum. Kar amacı güttüğüm yok. Yaptıklarımı da oğlum var, güzel saz çalıyor ona veriyorum. Akrabalara, tanıdıklarıma veriyorum. Torunum da çok merak ediyor. Yanıma geliyor. Benimle çalışmak istiyor. Öğrenmek istiyor. Ben de bu mesleğin ölmemesi için torunuma öğretmek istiyorum. Öğretiyorum da. Küçükten alıştırıyorum. Onun için bana yardımcı oluyor. Benden sonra da torunum çocuklarına, torunlarına öğretmeye çalışır inşallah. Mesleğin bu şekilde ölmeden devam etmesini istiyorum. Amatör olarak 40 yıldan beri bu işin üzerinde çalışıyorum” dedi.

Saz yapmayı öğreneceğini dile getiren Ahmet Berk Yıldız ise, “Saz çalmayı biliyorum. Saz yapmayı seviyorum” diye konuştu.