Sokak Sağlıklaştırma Projesi Başladı

Kastamonu Belediyesi tarafından turizmde altı yapı hazırlıkları kapsamında sokak sağlıklaştırma projesinin ilk harcı atıldı.

  • 975
Sokak Sağlıklaştırma Projesi Başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KASTAMONU’DA SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA PROJESİ BAŞLADI

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA) - Kastamonu Belediyesi tarafından turizmde altı yapı hazırlıkları kapsamında sokak sağlıklaştırma projesinin ilk harcı atıldı.

Kastamonu’nun Beyçelebi Mahallesi Olukbaşı Mevkisinde 125. Yıl Caddesi Horozoğlu Sokak üzerinde bulunan tarihi konakların dış cephe yenileme ve restorasyon çalışmaları başlatıldı. Uzun zamandır projesi hazırlanan fakat bir türlü hayata geçirilemeyen Sokak Sağlıklaştırma Projesi, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın ilk harcı yapmasıyla başlatılmış oldu.

Kastamonu Belediyesi tarafından hayata geçirilmesi planlanan Sokak Sağlıklaştırma Projesi için tören düzenlendi. Törene Vali Şehmus Günaydın, AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen ile vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, tarihi mekanlara yön veren sokakları yaşatmayı çok önemsediklerini belirterek, proje kapsamında ilk harcı kendisi yaptı.

Bundan sonraki hedeflerinin Nasrullah Meydanı, Bakırcılar Çarşısı ve Hanlar bölgesi olduğunu vurgulayan Babaş, Valilik Konağı’nın olduğu cadde üzerindeki binalarda cephe giydirme ve restore çalışmaları kapsamında Kastamonu Belediyesi tarafından 8’i tescilli toplam 12 konağın dış cephelerinin yenileceğini kaydetti.

Geçmişten bugüne kadar ulaşan tarihi varlıkların ecdadın nasırlı elleriyle ve alın teriyle yapıldığına dikkat çeken Başkan Babaş, “Kastamonu’nun tarihi dokusunu çıkarmayı kendimize görev edindik. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren çalışmalarımıza bu yönde hız verdik. İlk olarak Belediye Kültür Varlıkları Koruma ve Proje Denetim Birimi’ni (BEKAP) kurduk. BEKAP’ın amacı kentin kültürel varlıklarını yaşatmak, geliştirmek, yaymak, tanıtmak ve benimsetmektir. Tarihi varlıkların tahribini yok edilmesini önlemek ve aslına uygun olarak yapılmasını sağlamaktır. Kültür konularıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde olmaktır. Tescilli binaların yapılmasını veya onarımını isteyen vatandaşlarımıza da destek vermektir. Bu amaçla ilk harcını koyacağımız sokağımız ve bununla beraber devam edeceğimiz diğer bölgelerimizi 6 grupta toparladık. Birinci grup bugün ilk harcı attığımız caddedir, ikinci grup; Kefeli, Atabey ve İbn-i Neccar sokaklarıdır. Üçüncü grup; Şanlıoğlu, 75’inci Yıl Cumhuriyet Caddesi, Çifte Hamam, Mahkemealtı sokaklarıdır. Dördüncü grup; Ballık, Başveren Sokak, Kırkodalı Mevkii, Göçmen evleri, Mağara önü, Kale arkası ve kefeli yollarıdır. Beşinci grupta; Araba Pazarı Hamamlından Kale Kapısı sokak ve Aşağımaret yolu bulunmaktadır. Altıncı grup ise, Hükümet konağı ve Saat Kulesi civarını kapsayan bölgedir. Bu sokaklarda hızla çalışmalarımızı başlatıp belli bir seviyeye geldiğimizde işin önemi artacaktır” dedi.

Tarihi kent olma yolundaki iddialarının gereklerini yerine getirmeye başladıklarını açıklayan Vali Şehmus Günaydın ise, şunları kaydetti: “Tarihi eserleri ve kültürel yapısı itibariyle bizim çok çok gerimizde olan bir çok bölgenin bizlerden çok daha fazla turist çektiğini görüyoruz. Bu kolay olmuyor ve oturduğumuz yerden bu olmaz. Şehirdeki herkesin el birliği yapması lazım. Kastamonu olarak bu çalışmaların başlatıldığını ve büyük bir kararlılıkla devam ettirildiğini görüyorum. Yapılan işler ilerisi için büyük bir umut vaat ediyor. Ancak biz daha yolun başındayız. Sahip olduğumuz potansiyel bakımından çok ilerde olmamız gerekirken, bu mesafeyi kapatmak için herkesin arzulu ve istekli olması da bizim motivasyonumuz artırıyor. Sivil toplum örgütlerimizin ve vatandaşlarımızın çok ciddi çaba göstermeleri gerekmektedir. Bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Bunlara da önem vermemiz lazımdır”
Konuşmaların ardından Başkan Babaş ile beraberindekiler, restore edilmesi planlanan tarihi konağın duvarına ilk harcı yaptılar.