Tarihi Sarıkız Mezarlığı yok olma tehlikesi yaşıyor

Kastamonu'nun Tosya ilçesinde yıllardır bakımı yapılmayan Sarıkız Mezarlığı ilgisizlikten dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

  • 1311
Tarihi Sarıkız Mezarlığı yok olma tehlikesi yaşıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Birçok tarihi mezarların ve taşların bulunduğu ve Tosya’nın Menfi Hoca olarak bilinen manevi değeri H.İsmail Hocanın kabrinin bulunduğu Sarıkız Mezarlığının son durumu görenlerin içini sızlatıyor.
Tarihi mezarlığın yetkililer tarafından korumaya alınmasını isteyen vatandaşlar, "Tarihi değerlerin yok olması hepimizi çok üzüyor. Bu kadar önemli bir kültür mirası, ata yadigârının yok olmaması için bu mekânlara sahip çıkılmalı. Gördüğümüz manzara hiç hoş değil. İçinde büyüklerimizin yattığı bu mezarlar bu hallerde olmamalıydı. Gördüğünüz gibi mezar başlıkları bakımsızlıktan kırılmış ve etrafa saçılmış yetkililerin bu konuda duyarlı olmaları gerekiyor’’ dedi.

"Yetkililer harekete geçerek, mezarlığı bu kötü durumdan kurtarmalıdır’’
Sarıkız mezarlığının bakımsızlıktan dolayı çok kötü bir durumda olduğunu belirten vatandaşlar, "Bu mezarlıklarda atalarımız, dedelerimiz bulunuyor. Mezarlığın içi çok bakımsız, mezar taşları yıkık ve devrilmiş. Mezarlığın bu durumu ilçemize hiç yakışmıyor. Mezarlıklar insanların geçmişleridir. Mezarlığın içerisinde bulunan ağaçların bakımsızlıktan kurumuş olması vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılanıyor. Ölülerimizin yattığı yerlere saygı gösterilmesi gerekiyor. Mezarlıklarımızın bu şekilde bırakılması nasıl olur da yetkilileri rahatsız etmiyor, doğrusu anlamış değiliz? Mezarlıkta ecdadımıza yakışmayan görüntüler var. Mezarlık içerisinde bir an önce düzenleme yapılması gerekiyor. Yetkililer harekete geçerek, mezarlığı bu kötü durumdan kurtarmalıdır. Sarıkız mezarlığı içinde bulunan ve eskilerin şifalı olarak bildiği suyun tekrar kaynağının bulunarak kullanıma açılmalı. Ayrıca ilçemizin manevi değeri olan Menfi Hocanın kabri etrafında çevre düzenlemesi yapılarak kabir ziyaretine gelen vatandaşların huzur içinde dua etmeleri sağlanmalıdır ’’ diye konuştular.