TÜRKAV, Hatun Sultan Türbesini ziyaret etti

TÜRKAV Kastamonu Şubesi, (Selçuk) Hatun Sultan Türbesini ziyaret etti. 

  • 1123
TÜRKAV, Hatun Sultan Türbesini ziyaret etti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı (TÜRKAV) Kastamonu Şubesi, İstanbul’un Fethi’nin 563. yılında geleneksel olarak düzenlediği Fetih Şöleni kapsamı içerisinde yer alan Selçuk Hatun Türbesine ziyaret programı düzenledi.

Selçuk Hatun Türbesini ziyaret eden TÜRKAV, türbe ziyareti esnasında hatim duası yaptı.
Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı (TÜRKAV) Kastamonu Şube Başkanı Abdullah Ünal, “Fatih, Kastamonu’ya olan vefa borcunu bu memleketi alırken kan dökmeyerek ve oğlu Cem Sultan’ı Kastamonu’ya vali yaparak ödemiştir. Kastamonu da Fatih’e olan şükran duygularını ve akrabalık bağlarını, yapacağı programlar ve edeceği dualar ile yaşatacaktır. Türk ve İslâm dünyasının büyük hükümdarlarından Fatih Sultan Mehmet Han’ı, Kastamonulu akrabalarını, bütün Türk büyüklerini ve aziz şehitlerimizi burada bir kez daha rahmetle anıyoruz” dedi.

Selçuk Hatun Türbesi hakkında bilgi veren Ünal; “Fatih ve Kastamonu arasında akrabalıklar düzeyinde bir bağ söz konusudur. Fatih’in babası II. Murad, bir taraftan Candaroğulları sarayından kız alırken, diğer taraftan da kendi kız kardeşlerini İsfendiyar Bey’in oğulları İbrahim ve Kasım beylerle evlendirmiştir. 1425 yılında İbrahim Bey’le evlenen kızın adı Selçuk Hatun’dur. Bu kadın Kastamonu sarayına gelin gelmiş, çeşitli hayır hizmetlerinde bulunmuş ve kocası İbrahim Bey 1443 yılında vefat edince Bursa’ya dönmüştür. Kabri Bursa’da babası Çelebi I. Mehmet’in yattığı Yeşil Türbe’dedir. Fatih’in halası olan Selçuk Hatun’un Candaroğlu İbrahim Bey’den oğul ve kız çocukları olmuştur. Bu çocuklar erken yaşlarda vefat edince, Selçuk Hatun onlar için Kastamonu’da bir türbe yaptırmıştır. Kırkçeşme Mahallesi’nde Selçuk Sokağı’nda bulunan ve Hatun Sultan Türbesi olarak bilinen mekânda Selçuk Hatun ve İbrahim Bey’in çocukları olan Orhan Bey (ölümü 1430); Paşa Melek Hatun (ölümü 1436); Emir Yusuf Bey (ölümü 1441); Hafsa Hatun (ölümü 1441) ile akrabaları yatmaktadır. Bu çocuklar aynı zamanda Fatih’in halasının çocuklarıdır” diye konuştu.

Kastamonu halkının ve özellikle de yeni kuşakların hem Sultan Fatih’in Kastamonu ile olan bağlarını hem de tarihi köklerini çok iyi bilmesi gerektiğini belirten Ünal, “Çünkü köklerini bilmeyen milletler göklere hakim olamazlar diyerek konuşmasını tamamladı” ifadelerini kullandı.

Ziyarette, türbe başında Kur’an-ı Kerim okundu ve hatim duası yapıldı.