Bekaroğlu: 'Bu Anayasa Türkiye'yi, 12 Eylül gerisine düşürecek"

CHP Genel Başkanı Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, 'Her fırsatta bu anayasa değişikliğine hayır denmesi gerektiğini açıklamaya çalışıyoruz. Fakat şunun altını çizmemiz gerekiyorsa 16 Nisan'da evet ya da hayır çıkması durumunda 17 Nisan'dan itibaren yine hepimiz birlikte yaşayacağız, kimse bir yere gitmeyeceğiz' dedi.

  • 1344
Bekaroğlu: 'Bu Anayasa Türkiye'yi, 12 Eylül gerisine düşürecek"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP Genel Başkanı Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, referandum çalışmaları kapsamında Kastamonu’yu ziyaret etti. “Her fırsatta bu anayasa değişikliğine hayır denmesi gerektiğini açıklamaya çalışıyoruz” diyen Bekaroğlu, “Fakat şunun altını çizmemiz gerekiyorsa 16 Nisan’da evet ya da hayır çıkması durumunda 17 Nisan’dan itibaren yine hepimiz birlikte yaşayacağız, kimse bir yere gitmeyeceğiz. Bu nedenle tüm siyasetçilerin bu gerçeği dikkate alarak konuşma üsluplarını seçmelerini tavsiye ediyorum. Bizde buna uygun bir şekilde davranıyoruz. Germeden, ötekileştirmeden bir kampanya yürütmeye çalışıyoruz, herkesinde bu şekilde davranması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

Yıllardan beri 12 Eylül Anayasasından şikayet ettiklerine dikkat çeken Bekaroğlu, “Eğer bu anayasa değişikliği kabul edilirse Türkiye, 12 Eylül Yasasının bile gerisine düşecek. Bu milletin bunu kabul edeceğini düşünmüyorum. Çünkü bu millet demokrasi uğruna bedel ödemiş bir millettir” dedi.

“Biz, parlamenter demokratik sistemin Türkiye için en uygun sistem olduğuna inanıyoruz” diyen Bekaroğlu, “Bunun için iki sebebimiz var. Bunlardan bir tanesi 140 yıllık parlamenter sistem tecrübemiz var. İkincisi ise Türkiye çok çeşitli grupların bir araya gelerek oluşturduğu toplumun bir bütününüdür. Böyle bir millet sorunları uzlaşma ile çözebilir, parlamenter demokratik sistem siyaseti uzlaşmaya zorlayan bir sistemdir. Bu nedenle Türkiye’ye en uygun sistem olduğunu düşünüyoruz. Bunun haricinde demokratik başkanlık sistemleri de var. Bu başkanlık sisteminde hükümet doğrudan seçilir, meclis doğrudan seçilir, herkes görevine bakar. Bu sistemde hükümet, sandıktan çıkar. Demokratik başkanlık sistemlerinde başkan, hiçbir zaman yürütmenin dışında hiçbir işe karışmaz. Meclisin çıkardığı yasalar çerçevesinde ülkeyi yönetir. Yine yargı denetimini tabidir. 16 Nisan’da oylayacağımız 18 maddelik anayasa değişikliğinin öngörmüş olduğu hükümet şekli bu demokratik başkanlık sistemiyle ilgili değildir. Başkanlık diye konuşuyoruz ancak yapılmak istenen şey, tek adamlık sistemidir”.

16 Nisan akşamında Sayın Cumhurbaşkanının bir balkon konuşması yapması tavsiyesinde bulunan Bekaroğlu, “Balkon konuşması sadece galibiyetlerde değil, mağlubiyetlerde de yapılır. Tabii ki bunu mağlubiyet olarak ta görmemek lazım. Çünkü bu bir seçim değildir” dedi.

CHP Kastamonu İl Başkanı Muzaffer Bıyıklı ise, 16 Nisan’da neden ‘hayır’ diyeceklerini çarşı pazar gezerek anlatmaya devam ettiklerini söyledi.