Kaya "En önemli gündem maddesi yeni anayasa"

AK Parti Yerel Yönetimler 3. Bölge İstişare ve Değerlendirme Toplantısı Kastamonu'da gerçekleştirildi.

  • 741
Kaya &quotEn önemli gündem maddesi yeni anayasa"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ilgaz Dağı Milli Parkında bir otelde gerçekleştirilen toplantıda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, Türkiye’deki en önemli gündem maddesinin yeni anayasa olduğunu kaydetti.

Güçlü iktidarın getirdiği nimetlerden faydalanmak için yeni anayasa çalışmalarını mutlaka yapacaklarını ifade eden Erol Kaya, "15 Temmuz döneminde koalisyon hükümetleri olsaydı süreç çok farklı olabilirdi. Dolayısıyla bizim güçlü bir iktidara, güçlü bir hükümete ihtiyacımız var. Bu nedenle yeni anayasanın bu ülke için ne kadar önemli olduğunun bir kez daha bilinmesini istiyorum. Türkiye’de özellikle koalisyonlar zamanında büyük sorunlar ve hem ekonomik hem de siyasi krizler yaşandı. Cumhurbaşkanı ile hükümet arasında özellikle geçmişte yaşanan sıkıntılar Türkiye’ye ekonomik alanda ciddi kayıplar yaşattı. Türkiye’de 93 yılda 65 hükümet değişirken Amerika’da 227 yıllık süreçte 45 başkan değişti. Dünyanın en güçlü ülkelerine baktığımızda yönetimin güçlü iktidarlardan geçtiğini görüyoruz" dedi.

"Hiçbir belediye başkanı bütçesini istediği gibi kullanamaz"
Türkiye’de kimin kamu görevinin dışına çıkarsa hukuk önünde hesap vereceğine ifade eden Kaya, "Türkiye bir hukuk devletidir. Bizi eleştiren Avrupa ülkeleri bir düşünsünler. Paris ya da Berlin’de belediye araçları sokaklara hendek açsa, belediye çalışanları askerlerin üzerine ateş açsa, mayın döşeseler, belediye araçları kamyonlarıyla bomba taşısa merkezi hükümetleri ne yapar acaba? Bu belediyeler terör örgütlerini açık olarak desteklemiştir. Belediye başkanı da belediye çalışanları da kamu personelidir ve kamu personelleri ancak halka hizmet eder. Belediyelere atanan kayyumlar halka iyi anlatılmalıdır. Belediyelerin kaynakları da kamu kaynaklarıdır. Hiçbir belediye başkanı bütçesini istediği gibi kullanamaz. İş makinelerini teröre hizmet edecek şekilde kullanamaz ancak halka hizmete kullanırlar. AK Parti olarak bin 397 belediye başkanımız var ve hepsi kamu görevlisi. Türkiye’de kim kamu görevinin dışına çıkarsa hukuk önünde hesap verir" diye konuştu.

"AK Parti hükümetleri merkezden yerele ciddi kaynak aktarmaktadır"
Türkiye’nin son 14 yılda büyük değişim yaşadığına dikkat çeken Kaya, şunları söyledi:
’’Siyaset yerelde başlar. Aslında bizim belediyelerimiz, merkez siyasetin okulunu oluşturmaktadır. Buradan yetişen yöneticilerin iktidarda, merkezde daha başarılı olduğunu görmekteyiz. Dünyada da bunun örnekleri aynıdır. Siyasetin yerelde başladığını, merkezi iktidarların kalıcı olmasında yerelin öneminin çok büyük olduğunu görmekteyiz. Türk siyasetinde bundan önce iktidarı kaybeden partilere baktığımızda, hepsinin ortak özelliği önce yereli kaybetmesidir. Bin 397 belediyemiz var, 2015 yılı mali tablosunda 100 milyar liralık kaynak kullandığını görüyoruz. 2015’te devletin harcadığının yüzde 25’i kadardır. AK Parti hükümetleri merkezden yerele ciddi kaynak aktarmaktadır. 2006 yılında merkezden yerele aktarılan 7 milyar dolardı. 2015 yılında ise 17 milyar dolara çıktığını görüyoruz. Eski belediye başkanları bilir geçmiş hükümetler döneminde ne sorunları yaşadığımızı. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken Çin ziyaretine dönemin valisi izin vermediği için gidemedi. Başkanların iş ziyaretlerine bile gitmesine izin verilmiyordu. AK Parti bir yerel yönetim hareketidir. Belediye başkanları sadece belediyenin başkanı değil, tüm şehrin başkanıdır."