Milletvekili Güneş'ten AK Partililere çağrı!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 24. Dönem Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, 16 Nisan'da gerçekleştirilecek olan referandum öncesinde geldiği Kastamonu'da referandum için 'hayır' çağrısında bulundu.

  • 1129
Milletvekili Güneş'ten AK Partililere çağrı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Referandumun AK Parti, CHP, MHP, HDP meselesi olmadığını kaydeden Güneş, konunun mevcut siyasal sistemin geliştirileceği yer de bir tek adam rejimine dönme meselesidir” şeklinde konuştu.

16 Nisan’da gerçekleştirilecek olan referanduma yaklaşık 2 ay kala siyasi partilerin çalışmaları da hızlandı. Referandum öncesinde partisinin Karadeniz Teşkilatlarını ziyaret eden 24. Dönem Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Hurşit Güneş, vatandaşlara referandumda ‘hayır’ oyu kullanmaları çağrısını yineledi.

Referandum kampanyasında ‘Daha güçlü bir Türkiye’ ifadelerinin siyasi iktidarın referandumu şirin gösterme çabasından başka bir şey olmadığını kaydeden Prof. Dr. Hurşit Güneş, getirilmek istenen Cumhurbaşkanlığı sisteminin tek adam rejiminden başka bir şey olmadığını söyledi.

“BAŞKANLIK SİSTEMİ GELİRSE TÜRKİYE’YE İSTİKRAR GELECEĞİ DOĞRU DEĞİL”
Referandumun AK Parti, CHP, MHP, HDP meselesi olmadığını dile getiren Güneş: “Yapılmak istenen mevcut siyasal sistemin geliştirileceği yer de bir tek adam rejimine dönme meselesidir. Hani bir laf vardır; ‘gelinim oyna demişler yerim dar demiş’ oynayacaksan oyna işte, ‘yerim dar’ lafını bırak. Parlamenter sistemde oyna, sen bu sistemi kabul ettin, siyasete girdin, partini kurdun, iktidara geldin, yoluna devam et. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)’nin şuanda yönetim koltuğunda bulunan Devlet Bahçeli, birden bire nedeni anlaşılmayan bir biçim de bir anayasa değişikliği AK Parti’nin önermesi halinde kabul edeceğini duyurdu. Bu anayasa değişikliği de sadece ve sadece Başkanlık sisteminin geleceği ile mecliste değiştirildi. Şimdi de referanduma sunuldu. Başkanlık Sistemi gelirse Türkiye’ye istikrar gelecek, bu doğru değil. Ekonomik istikrar gelecek diyorlar ben açıkçası istikrar gelecek diyen ekonomi düzelecek diyenlere, Başkanlık Sistemi ile hiçbir alakası yok diyorum. Ekonomi ile Başkanlık Sisteminin ne alakası var. İngiltere’de Başkanlık Sistemi yok ekonomik istikrar var. Kanada’da Başkanlık Sistemi yok istikrar var. Latin ülkelerinde Başkanlık Sistemi var ama hiçbirinde bir istikrar yok” dedi.

“PARLAMENTER SİSTEMİ GELİŞTİRMELİYİZ”
İktidara yakın televizyon kanallarının açıkça ‘evet’ propagandası yaptığına dikkat çeken Güneş: “İktidar yanlısı kanallar Recep Tayyip Erdoğan için ‘evet’ diyorlar ama yanlış, bir kişi için anayasa değişikliği yapmak doğru olur mu? Bu bir toplumsal talep değil. Efendim, 12 Eylül Anayasasını temizliyoruz dediler ama hiçbir maddesini değiştirmediler, Siyasi Partiler Kanununu değiştirmediler. Sadece Recep Tayyip Erdoğan'ı biz Reis yapacağız. Böyle bir anayasa değişikliğine Türkiye razı değil. Türkiye yok yere gerilmiş olacaktır.  Türkiye'de siyasal muhalefet ortadan kalkmış olacaktır. Koalisyonlar ortadan kalkacaktır.  Ama hayır çıkarsa bundan endişe edilmemeli. Hatta tam aksine sevinilmelidir. Bu Türkiye için ferahlık olacaktır. Çünkü, Türkiye’nin hayrına olan parlamenter sistemin devamıdır. Benim CHP’nin aldığı kararların kimisiyle uyuşmadığım oluyor ama bu CHP’nin meselesi değil. Zaten CHP’li arkadaşlarımıza da söylüyorum, bu sadece sizin meseleniz değil ki bir bir tek. Bu aynı zamanda MHP’lilerin de, HDP’lilerin de, AKP’lilerin de hepsinin meselesidir. Parlamenter sistemi geliştirmemiz lazım” diye konuştu.

Kazım BOLAT