Bilinçaltımız psikolojik sorunların nedeni

Psikoterapist/Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzman Psikolog Naciye Tokaç, psikolojik sorunların insanın en dayanıksız, güçsüz ve zayıf olduğu anlarda kendisini gösterdiğini ifade ederek, 'Bilinçaltımız psikolojik sorunların nedeni' dedi. 

  • 850
Bilinçaltımız psikolojik sorunların nedeni
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Her psikolojik sorunun altında çocukluk yıllarında yaşanmış ve kişinin çözümleyemediği, bu nedenle bilinçaltına bastırılmış bir neden var olduğunu kaydeden Tokaç, “İnsanın neden psikolojik sorunlar yaşadığını ve bilinçaltının ne olduğunu en kısa böyle bir cümle ile özetlemek mümkündür. İnsanlar sıklıkla veya zaman zaman olumsuz duygular hissetmekte ve psikolojik bozukluklar yaşamaktadır. Psikolojik sorunlar; insanın en dayanıksız, güçsüz ve zayıf olduğu anlarda kendisini gösterir. Kişi bazen bunu fark etmez bile ve kendisinin oldukça iyi olduğunu düşünür. Birçok kişi “ben çok iyiydim, mutluydum, neden böyle bir sorun yaşıyorum” diye serzenişte bile bulunur. Kişi neden yaşadığını fark etmese bile, bilinçaltı bastırılan çözümlenememiş her şeyi dışarı çıkarmak için uğraşır. Hangi yaşta olunursa olsun, en uygun zamanı bilinçaltı belirleyecektir.” diye konuştu.

Sevilen birisinden ayrılmak, iş kaybı, iflas, geçilmek zorunda olunan bir sınav, ailesel sorunlar, çeşitli başarısızlıklar gibi birçok faktör insanın en zayıf olduğu anlardan bazıları olduğunu kaydeden Psikolog Naciye Tokaç, “Bu olaylar başlı başına kişiyi zorlayıcı durumlardır. Bir de özellikle çocukluk döneminde yaşanmış olup, baş edilemediği için bilinçaltına bastırılan olayların kişiyi zorlayıcılığı olduğunda psikolojik sorunlar kaçınılmaz olmaktadır. Bilinçaltı çocukluk döneminde yaşanılan ve kişiyi zorlayan, bilinçli dünyanın baş edemeyeceği nitelikteki olayların olumsuz duygularıyla birlikte bastırıldığı yer görevini görmektedir. Bu aslında kişi için çok da kötü bir durum değildir. Ancak büyüyüp olgunlaştıkça bastırılan olumsuzluklar, duygular açığa çıkmak, çözüme kavuşmak istemektedir. Eğer etkili bir şekilde bu çözümlemeler yapılamamış ise kişiliğin en zayıfladığı anlarda psikolojik rahatsızlıklar olarak ortaya çıkarlar. Yaşanılan psikolojik rahatsızlıklar aslında kişiye bilinçaltında yatan ve kendisini etkileyen çözümlemesi gereken olayları, duyguları olduğunu hatırlatmaktadır. Bu bir işarettir. Kişinin bilinçaltına bastırılanların asıl sorun olduğunu ve bunların çözümlenmesi gerektiğinin işaretidir. İnsan çoğunlukla biran önce yaşadığı sorundan kurtulmak ister ancak kabul edilmeli ki; altta yatan sorunlar çözümlenmedikçe rahatsızlıklar tamamen ortadan kalkmamakta ve tekrarlama olasılığı daha fazla olmaktadır.” şeklinde konuştu.