Çocukların büyümesine 'sanal' engel

Hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelen sosyal medya, çocukları ve gençleri uykusuz bırakıyor. Uzmanlar, büyüme çağındaki çocukların boyunun bu sebeple uzamadığını, ruhsal ve bedensel sorunlar yaşadıklarını belirtiyor.

  • 691
Çocukların büyümesine 'sanal' engel
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çocuk, Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Çubukçuoğlu Taş, sosyal medya ve ekran bağımlılığı nedeniyle yaşanan uyku problemlerinin çocukların geleceğini olumsuz etkilediğini kaydetti. Taş, “Sosyal medya bağımlılığı olan çocuklarda ciddi boyutlarda dikkat kaybı yaşanıyor. Sosyal medya araçları ve televizyon karşısında özellikle yaz döneminde çok fazla vakit harcanıyor. Aileler, tatil nedeniyle çocuklarını rahat bırakıyor. Bu durum kış aylarında okul başarısını da olumsuz etkiliyor. Yapılan araştırmalar Türkiye’de çocukların uykusuz saatler geçirdiğini gösteriyor” dedi.

"Zamanında uyusunlar"
Medical Park İzmir Hastanesi doktorlarından Zeynep Çubukçuoğlu Taş, “Sosyal medya ve ekran bağımlılığı, büyüme çağındaki çocuklarda gelişme geriliğine neden olabiliyor. Büyüme hormonu özellikle uykuda salınan bir hormondur. Bu nedenle çocukların belirli bir saatte uyumaları çok önemli. 03.00’da uyuyup öğlen kalkmak bir anlam ifade etmez. Öncelikle uyunan ortamın karanlık olması gerekiyor. Bu hormon uykuya daldıktan en az 2 saat sonra salınıyor. Çocuklar en geç saat 24.00'da uykuya dalmış olmalı. Bu dönemde 8 saat uyuma çok önemli” uyarısında bulundu.

"Hobi edinmelerini sağlayın"
Ekran ve sosyal medya bağımlılığının özellikle ortaokul çağında ortaya çıktığını anlatan Uzman Dr. Taş, şöyle devam etti: “Çocukların, gençlerin gün geçtikçe uyku süreleri azalıyor. Sabahlara kadar oyun oynuyorlar. Gün içerisinde de bu tür teknolojik cihazlarla devamlı iç içeler. Ekranla olan iletişimlerinin azalması sosyal hayatlarının renklenmesiyle başlar. Çocukların özellikle tatillerde evin dışarısında vakit geçirmeleri ve spor yapmaları teşvik edilmeli, yeni hobiler edinmeleri sağlanmalı."

Depresyon tehlikesi
Gençlerin uykusuzluk nedeniyle ruhsal problemlerle karşılaşabildiklerini anlatan Dr. Taş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uzun süre uykusuz kalmak ilerleyen yaşlarda psikiyatrik bozukluklara ve depresyona neden olabilir. Göz problemleri yaşatarak yaşam kalitesini düşürebilir. Bağımlılık, sadece ekrana bakmak değil, bakmadığı anlarda da aklının orada olmasıdır. Çocuk, sürekli oyun oynamak, sürekli televizyon izlemek için arkadaşlarını ve sosyal hayatını ikinci veya üçüncü plana atıyor, ailesiyle zaman geçirmek istemiyorsa uzmanlardan destek istenmelidir."

“Yasakçı olmayın”
“Yasak her zaman insanları cezbeder" diyen Uzman Dr. Taş şu tavsiyelerde bulundu: "Onlara yaşayabilecekleri olumsuzlukları anlatın. Sosyal medya ve televizyon izlemeleri için zaman belirleyin. Ekran başında geçireceği süre zarfında daha yararlı neler yapabileceğini gösterin. Sosyal medya bilinçli şekilde kullanılmalı.”