Dişlerinizden gelen sese kulak verin

Son yıllarda sıkça görülen hastalıklardan biri olan bruksizm (diş sıkma hastalığı) kişilerin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyebiliyor.

  • 936
Dişlerinizden gelen sese kulak verin
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Diş sıkma hastalığının en önemli nedenlerinin başında stresin geldiğine dikkat çeken Diş hekimi A. Doğan Bircan; “Stres, birçok hastalığı tetiklediği gibi dişlerimize de zarar veriyor. Bruksizm (diş sıkma hastalığı), birçok nedene bağlı olarak meydana gelmekle birlikte bilinen en yaygın nedeni strestir. Güne yorgun ve halsiz başlama, çene kaslarında ağrılar, dişlerde aşınmalar ya da kırılmalar bruksizm (diş sıkma, diş gıcırdatma) hastalığının belirtileri olabilir. Genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketleriyle kendini gösteren, çiğneme ve yutkunma dışında oluşan diş temasları olarak da görülen bu hastalıktan çoğu zaman hastanın kendisinin de haberi olmuyor” diyor.

Diş sıkma hastalığı olanlarda sıkça görülen durumlar

Dişlerde aşınma ve sızlama oluşuyor.

Dişlerde çatlak, kırık ve yer değiştirme görülebiliyor.

Yanağın iç yüzünde beyaz çizgiler oluşur ve dilin etrafında dişlerin izleri görünüyor.

Baş boyun ve yüz kaslarında ağrı oluşuyor.

Yorgunluk ve halsizlik hissi artıyor.

Diş gıcırdatma artabilir bununla birlikte dişte sesler ve çene ekleminde ses şikâyetleri oluşabiliyor.

Alt yüz yüksekliği düşüyor, çene ucu ve burun ucu birbirine yaklaşıyor ve daha yaşlı bir görünüm oluşuyor.

Alt çene zamanla öne doğru yer değiştiriyor ve konkav (iç bükey) profil görüntüsü oluşuyor. Bunun sonucunda yüz köşeli ve kare şeklinde görünüyor.

Diş sıkma tedavisinde birçok tedavi yöntemi var

Diş sıkma alışkanlığı geceleri kendini gösterse de ileri vakalarda gündüz de olabiliyor. Diş hekimi A. Doğan Bircan, diş sıkma tedavilerinin amacının dişlerde ve çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmak olduğuna dikkat çekiyor. Bircan, “Uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan "gece plağı", diş gıcırdatmasının semptomatik tedavisinde kullanılan en önemli araç. Alt ve üst dişlerden alınan ölçüler ile kişiye özel olarak hazırlanıyor. Ancak gece koruyucularının çoğunlukla tek başlarına yeterli olmayabiliyor. Bu nedenle hastalığın sergilediği tabloya göre gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerinde uygulanması gerekebiliyor. Bu tedaviler arasında stres terapisi, rahat uyumayı sağlayıcı önlemler, kas gevşetici ilaç uygulaması, hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi, eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez uygulamaları öne çıkıyor. Diş sıkma tedavilerinde gece plağının yanı sıra botoks uygulamaları da etkili sonuçlar veriyor” diyor.