Kışın sabah saatlerine dikkat!

Soğuk hava kalp krizini tetikliyor ve kalbi yorarak kalp krizi riskini arttırıyor.

  • 1280
Kışın sabah saatlerine dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kalp krizi tüm dünyada yetişkinlerdeki ani ölümün en sık nedenlerinden biridir.

Kalp krizlerinin çoğu koroner arterlerde (kalp kasına kan ve oksijen taşıyan atardamarlar) oluşan pıhtı oluşumu (trombüs) yada koroner arterlerde ani olarak gelişen şiddetli büzülme (vasospazm) sebebiyle meydana gelir.

Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hakan Ulupınar, soğuk havanın damar büzücü etkisiyle birlikte günlük hayattaki stres, koşuşturma ve zorlanma, hareket azlığı, dengesiz besleme ve fazla kilolar, sigara ve alkol gibi zaralı alışkanlıklar ile birleştiğinde, kalp krizi ve ani ölüm riski önemli oranda arttırdığını belirtti.

Kan akışkanlığındaki değişim, hormonlar ve tansiyon yüksekliği gibi faktörlerin etkisiyle gün içinde kalp krizleri en sık sabah saatlerinde görülmektedir.

Kışın sabah saatleri özellikle bilinen damar tıkanıklığı olan ve kalp hastalığı risk faktörlerini yoğun olarak bünyesinde bulunduran, tansiyonu yüksek olan, sigara içen, fazla kilolu ve hareketsiz bir yaşam süren kişiler için günün en tehlikeli zamandır.

Birçok araştırma ilginç bir şekilde karlı bir gecenin ardından sabah dışarı çıkıp evinin önündeki ya da arabasının camlarındaki karları temizlerken işe yetişmek için hızlı hareket eden kişilerde kalp krizi geliştiğini ortaya koymuştur.

Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin 100 binden fazla kişi üzerinde yaptığı bir araştırmada kalp krizi riskinin kış aylarında artış gösterdiği saptandığını anlatan Dr. Hakan Ulupınar şunları söyledi:
 
''Soğuk havalar kalbi besleyen koroner damarlarlar dahil tüm damarları daraltmakta, koroner kalp hastaları bu daralmadan ciddi derecede etkilenmektedir. Soğuk havanın kan basıncını yükselttiği, kanın pıhtılaşma özelliği arttırdığı ve kalbin kanlanması azalttığı saptanmıştır. Bu durum göğüs ağrısına, kalp krizine, ciddi aritmilere ve ani ölümlere sebep olabilmektedir.

Toplumda genellikle yaz aylarında kalp krizi vakalarının arttığına inanılmasına rağmen yapılan araştırmalar kalp krizi tehdidinin soğuk havalara bağlı olarak kış aylarında daha güçlü olduğunu ortaya koymuştur.

Soğuk hava nedeni ile hareketsizlik ve yüksek kalorili (şekerli ve yağlı yiyecekler) tüketmek kalp krizi riskini daha da arttırmaktadır Sonuç olarak kış ayları kalp krizi açısından daha fazla dikkat gerektirmektedir.''

İnsanların özellikle kalp hastalıkları başta olmak üzere rutin kontrollerini mutlaka yaptırması gerektiğini söyleyen Dr. Hakan Ulupınar:

"İlaçlarınızı düzenli kullanın. Kış ayları ile birlikte başlayan grip salgınlarına hazırlıklı olarak grip aşınızı olun. Kilo almamaya çalışın, dengeli beslenmeye özen gösterin, içki ve sigara tüketmeyin" diye konuştu.

Dr. Hakan Ulupınar soğuk havalarda spor yapmak isteyenlerin özellikle göğüs bölgelerini korumaları gerektiğini söyledi. Dr. Ulupınar:

"Spor yapmak isteyenler çok soğuk havalarda rüzgara karşı yürümek ya da durmak vücut sağlığı açısından tehlikeli olduğu için kapalı alanlarda spor yapsın. Öte yandan vatandaşlarımız kirli havalı ortamlarda bulunmamaya özen gösterirse kalp krizi riskini azaltmış olur" dedi.