Kurutulmuş bezelyenin faydaları!

Medigold Hastanesi Başhekimi ve İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Baha Aydoğ, baklagiller ailesinin küçük fakat besleyici değeri güçlü bir üyesi olan kurutulmuş bezelyenin, kan şekeri bozukluklarını yönetmede yararlı olduğunu söyledi.

  • 578
Kurutulmuş bezelyenin faydaları!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uzm. Dr. Baha Aydoğ’a göre, çözünebilir lif, sindirim sistemi ve kalbe yararlı etkilerine ilave olarak, kan şekeri düzeyini stabilize etmeye yardımcı oluyor. Aydoğ, lifli gıdalarla ilgili şu bilgileri verdi: ''İnsülin direnciniz, hipoglisemi ya da diyabetiniz varsa, kurutulmuş bezelye ve mercimek gibi baklagiller istikrarlı, yavaş yanan enerji sağlarken, kan şekeri düzeyini dengelemenize de yardımcı olabilir. Yüksek lifli diyetler ve kan şekeri düzeyine ilişkin çalışmalar, bu yüksek lif içerikli gıdaların sağladığı önemli yararları göstermiştir.”

Araştırmacılar farklı miktarlarda lif içeriği yüksek gıdalarla beslenen tip 2 diyabetli iki grup insanı karşılaştırdı. Bir grup günde 24 gram lif içeren standart Amerikan Diyabetik diyetindeyken, diğer grup ise günde 50 gram lif içeren bir diyetteydi. Lif içeriği daha yüksek olan diyetteki kişilerde hem plazma glikozu (kan şekeri) hem de insülin (kan şekerinin hücrelere girmesine yardım eden hormon) düzeyinin daha düşük olduğu görüldü. Yüksek lif grubu toplam kolesterolü neredeyse yüzde 7 oranında, trigliserit düzeylerini yüzde 10,2 ve VLDL’yi (çok düşük yoğunluklu lipoprotein - kolesterolün en tehlikeli biçimi) de yüzde 12,5 oranında düşürdü.

Kalp sağlığı için 'Kurutulmuş Bezelye'
Beslenme alışkanlıklarını ve koroner kalp hastalığından ölüm riskini inceleyen bir çalışmada, araştırmacılar ABD, Finlandiya, Hollanda, İrlanda, İtalya, eski Yugoslavya, Yunanistan ve Japonya’da 16 bini aşkın orta yaşlı erkeği 25 yıl boyunca izledi. Tipik yeme alışkanlıkları şöyleydi: Kuzey Avrupa’da daha çok süt ürünleri tüketimi, ABD’de daha çok et tüketimi; Güney Avrupa’da daha çok sebze, baklagiller, balık ve şarap tüketimi ve Japonya’da daha çok tahıl, soya ürünleri ve balık tüketimi. Araştırmacılar bu verileri kalp hastalığından ölüm riskiyle ilişkili olarak analiz ettiğinde, baklagillerin riskte yüzde 82 oranında düşüşe neden olduğu görüldü. Kurutulmuş bezelye, yüksek lif içeriğinin yanında, diğer sağlığa yararlı besin maddelerini de içermektedir. İyi bir potasyum kaynağıdır ve potasyum kan damarı plaklarının büyümesi ve gelişimini azaltabilir ve yüksek tansiyonu düşürmeye de yardımcı olur. Bir su bardağı pişmiş bezelye, günlük potasyum ihtiyacınızın yüzde 20,3’ünü karşılamaktadır.

Seçmenin ve saklamanın yolu
Kurutulmuş bezelye genellikle önceden paketlenmiş veya açık olarak satılmaktadır. Her ne şekilde paketlenmiş olursa olsun, bezelyelerin çatlamadığını ve içinde yabancı madde içermediğini mümkün olduğunca kontrol etmeye çalışın. Açık baklagiller bölümünden alabileceğiniz tüm diğer ürünlerde olduğu gibi, kurutulmuş bezelyelerin de paketlerinin patlak olmadığından ve marketteki ürünlerin devir hızının iyi olduğundan emin olmalısınız. Kurutulmuş bezelye serin, kuru, karanlık bir yerde hava geçirmez bir kapta aylar boyunca saklanabilir. Daha uzun süre saklamak istiyorsanız, buzdolabına koyabilirsiniz.

Kurutulmuş bezelyenin pişirilmesi
Kurutulmuş bezelye tanelerinin de kuru fasulye ve nohut gibi pişirmeden bir gece önce suda bekletilmesi gereklidir. Bir su bardağı kuru bezelyeyi altı su bardağı suyun içinde beklettikten sonra suyunu süzdüğünüz kuru bezelyeleri pişirmek için taze, soğuk su ekleyin. Bekleme esnasında kuru bezelyeden bekleme suyuna geçen vitamin ve mineralleri kaybetmek istemiyorsanız, bekleme suyunu da haşlamada kullanabilirsiniz. Kuru bezelyeyi de diğer bakliyat ürünlerinde olduğu gibi düdüklü tencerede haşlayabilirsiniz. Veya kapaklı bir tencerede kaynayana dek bekleyebilirsiniz. Kaynar kaynamaz, ateşi kısıp buharın çıkması için kapağı hafifçe aralayarak 90 dakika boyunca ya da yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin. Daha sonra haşlanmış bezelyeleri dilediğiniz malzemeleri ilave ederek yemek tariflerinizde kullanabilirsiniz.