Meyve suyu hiperaktiviteyi artırıyor

Okulların açılmasıyla birlikte çocukları hiperaktiviteden korumanın yolunun sağlıklı bir beslenme çantası hazırlamaktan geçtiğini belirten Diyetisyen Deniz Zünbülcan, meyve suyunun hiperaktiviteyi artırdığını söyledi. 

  • 778
Meyve suyu hiperaktiviteyi artırıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Diyetisyen Deniz Zünbülcan, 2016-2017 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte çocuklar için sağlıklı besin önerilerinde bulundu. Okul çağının, çocukların büyüme ve gelişmelerinin hızla devam ettiği bir çağ olduğunu vurgulayan Deniz Zünbülcan, "Bu dönemde çocuğun tükettiği besinler okul başarısını, ileride yaşayabileceği sağlık sorunlarını, sosyal ve psikolojik durumunu etkilemektedir. Yapılan çalışmalarda çocuğun beslenme modeli ile oldukça sık rastlanan bir davranış bozukluğu olan hiperaktivite arasında sıkı bir bağ bulunmuştur. Günümüzde birçok anne babanın çocuğunda dikkat dağınıklığı, terslemeye yatkın kişilik, dersi dinlerken çabuk bunalma, yerinde oturamama gibi belirtiler ile tespit edebildiği hiperaktivite de beslenme bozukluklarından etkilenen rahatsızlıklar arasındadır.

Yapılan çalışmalar; meyve sularının içerisinde bulunan renklendiricilerin, koruyucu maddelerin, tatlandırıcıların ve yüksek şekerin hiperaktiviteye neden olduğunu, küçük çocukların bu katkı maddelerinden ve yüksek şekerden daha çok etkilendiğini göstermiştir" dedi.

"Hazır meyve sularından uzak durulmalı"
Özellikle hiperaktif çocukların tükettiği besinlerin düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini kaydeden Zünbülcan, "Bu nedenle çocuklar olabildiğince hazır meyve sularından uzak durmalıdır. Okul çocuklarının beslenme çantalarında hazır meyve sularının yerine, taze meyve, süt, ayran bulunması daha doğru olacaktır. Hangi besinleri tükettikten sonra normal olmayan davranışlar sergilendiğine dikkat edilmelidir. Boş enerji kaynaklarından, katkı maddeleri ile yapılan yiyecek ve içeceklerden, yüksek şeker içeren yiyecek ve içeceklerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Bunlar yerine doğal gıdalara yönelerek yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir" diye konuştu.

Beslenme çantası için öneriler
Çocukların beslenme çantasında yer alabilecek besinler hakkında önerilerde bulunan Zünbülcan, şunları söyledi: "Tam tahıllı sandviç ekmeği ile yapılmış peynirli-tavuklu sandviç, peynir, domates, simit ve ayran, ev yapımı kek, süt, taze meyve, ceviz/badem/fındık, kuru vişne/kuru kayısı/kuru erik yer alabilir. Hazır meyveli yoğurtlar yerine evde istediğiniz taze meyve ve yoğurt ile hazırlayabileceğiniz ev yapımı meyveli yoğurtlar tercih edilebilir"