Unutmaya başladıysanız dikkat

Yakın zamana ait bilgileri hatırlama ya da yeni bilgileri öğrenme güçlüğü çekenleri ikaz eden uzmanlar, alzheimer hastalığının ilk belirtisinin genellikle unutkanlık olduğunu söyledi.

  • 999
Unutmaya başladıysanız dikkat
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Alzheimerın yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihin ve davranış bozukluklarına yol açan ilerleyici bir beyin hastalığı olduğunu ifade eden uzmanlar, bunamanın en sık görülen tip olduğunu söyledi. VM Medical Park Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Ertuğrul Uzar, "Alzheimer hastalığının ilk emaresi genellikle unutkanlıktır. Yakın zamana ait bilgileri hatırlama ya da yeni bilgileri öğrenme güçlüğü görülür. Ayrıca konuşma bozukluğu, karar verme güçlüğü, kişileri tanıyamama ya da yolunu kaybetme gibi başka zihni problemler baş gösterir" diye konuştu.

Hastalığın kesin bir tedavisinin olmadığını ifade eden Uzar, "Yani yapılan tedaviyle hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz. Alzheimer hastalığında iki ilaç grubu kullanılır. Bu ilaçlar hastanın hayat kalitesini arttırır. Kısmen hafıza ve davranış ile ilgili şikayetlerini azaltır. Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın semptomları azaltılır. Ayrıca ortaya çıkan psikolojik problemlerle başa çıkabilmek için de çeşitli depresyon ilaçları kullanılır. Bu ilaçların doktor kontrolünde alınması gerekir" dedi.

Alzheimer hastalarının bakımını üstlenen kişi veya kişilerin son derece fedakar ve hassas olması gerektiğini Dr. Ertuğrul Uzar, "Hastaya empati yapmaları gerekir. Hastanın yaşadığı ortam fazla değiştirilmemelidir. Onlarla sözlü iletişime geçemeseler bile göz temasıyla ve dokunarak yanlarında oldukları hissi verilmelidir" şeklinde konuştu.