Altın Portakal Festivali'nde 10 film yarışacak

Bu yıl 50. düzenlenecek olan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 10 film yarışacak. Festivalin tanıtım toplantısı Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) yapıldı.

  • 692
Altın Portakal Festivali'nde 10 film yarışacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu yıl 50. düzenlenecek olan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde 10 film yarışacak.

Festivalin tanıtım toplantısı Antalya Kültür Merkezi’nde (AKM) yapıldı. Toplantıya Antalya Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Dağıstanlı, Başkan Vekili Yılmaz Erel, İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Şanlı, Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, İsmet Yıldız, Şebnem Bahar, Recep Yüksel ve Cengiz Haydar Barut katıldı. Toplantıda bu yıl 50. yapılacak festival hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, 68 filmle rekor sayıda başvurunun yapıldığını ifade etti. 50. festivale gösterilen bu ilginin her geçen yıl sinemanın daha da güçlendiğini belirten Akaydın, Özellikle de gençleştiğini gözler önüne seriyor. Biz de bu gençleşmeye duyarsız kalamazdık. Genç sinemacıları özendirmek amacıyla 55 bin liralık ‘ilk film’ ödülünü 100 bin liraya çıkardık.” dedi. Festivale başvurmak için daha önce hiçbir yarışmaya katılmama şartı aradıklarını belirten Akaydın, bu sayede vatandaşların filmleri ilk kez Altın Portakal’da izleme ayrıcalığına sahip olduğunu kaydetti.

46. festivalde 60’lı yıllar, 47. festivalde 70’li yıllar, 48. festivalde 80’li yıllar, 49. festivalde 90’lı yıllar sinemasına odaklanan Altın Portakal’ın, 50’nci yılında 2000’li yıllar sinemasına odaklanacağını belirten Akaydın, “2000’li yıllara, değişim ve yeni bir başlangıç umuduyla girildi. Değişimin ve umudun simgesi olan gençlik, deneysel girişimin, yeniliğin, bireysel gelişimin, hakikat ve adalet arayışının, toplumsal dönüşümün aktif öznesi, öncüsü olmaya devam ediyor. Baskı rejimlerine, haksızlık ve tahakküme karşı enerjik karşı duruşun; dostluğun, dayanışmanın, düş gücünün, sorumluluk almanın çıkar gütmeyen, önyargısız temsilcisi gençliktir. Gençlik umudun temsilcisidir. 2000’li yıllar, Türk sinemasında da gençleşme ve değişim yıllarıdır. Genç yönetmenlerin dünya ölçeğindeki başarıları bu yıllara damgasını vurdu. 2000’li yıllara bu duygularla girdik; 50. Festivalin film programını bu düşünceyle oluşturduk, 50. Altın Portakalı bu birikimle düzenliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Altın Portakal’ın 50. yılında Yönetmen Handan İpekçi, Yapımcı-Yönetmen Özgür Doğan, Senarist- Yapımcı Önder Çakar, Oyuncu Defne Halman, Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Yıldız, Sanat Yönetmeni Natali Yeres ve Sinem Yazarları Derneği Başkanı Tunca Arslan’dan oluşan ön jüri değerlendirmesi sonunda 10 filmin yarışmasına karar verildi. 50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Ulusal Uzun Metraj dalında yarışacak filmler şu şekilde: Cennetten Kovulmak (Ferit Karahan), Kısa Film (Ali Kemal Çınar), Kusursuzlar (Ramin Matin), Kutsal Bir Gün (Serdar Temizkan), Mavi Dalga (Zeynep Dadak - Merve Kayan), Mavi Ring (Ömer Leventoğlu), Meryem (Atalay Taşdiken), Sev Beni (Mehmet Bahadır Er - Maryna Er Gorbach), Uvertür (Alpgiray M. Uğurlu), Uzun Yol (Nihat Seven).

"GELECEK YIL BAKANLIK ÜSTE PARA İSTEYECEK"

Başkan Akaydın, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Bir soru üzerine festivalin bütçesi hakkında bilgi veren Akaydın, "Şuan 5 ile 5.5 milyon lira arasında bir bütçe var. 2008’de Kültür ve Turizm Bakanlığı festivale 7.2 milyon lira ayırırken bu rakam geçen yıl 500, bu yıl ise 250 bin lira düştü. Gelecek yıl bakanlık üste bizden para isteyecek." dedi.