Mart ayının gündemi Hollanda ve referandum oldu 

Türkiye'nin bugünlerdeki en büyük gündemini referandum tercihleri oluşturuyor.

  • 577
Mart ayının gündemi Hollanda ve referandum oldu 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Partililer ve siyasi liderler çeşitli illerde “evet” ve “hayır” oyları için vatandaşla buluşmaya devam ediyor. Siyasette olduğu kadar medyanın da gündeminden düşmeyen referandum, listenin ilk sırasında yer alırken; başkanlık sistemi, yeni anayasa ve Hollanda ile yaşanan diplomatik kriz, gündemi belirleyen başlıklar arasında yer aldı.

İşte Medya Takip Merkezi’nin (MTM), medya araştırmasının detayları…

Medya Takip Merkezi’nin hazırladığı medya raporuna göre, Mart ayında siyaset gündeminde öne çıkan başlıklar belli oldu. 16 Nisan’da yapılacak referandum yaklaşırken, çeşitli illerde ikna kampanyaları sürdüren siyasiler, vatandaşlarla bir araya gelmeye devam etti.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, 16 Nisan’da sandıkta “Hayır” çıkması halinde erken seçime sıcak bakmayacağını, katıldığı televizyon programlarında açıkladı. Erdoğan, sandıktan yüzde 52 evet çıkmasını beklediğini kaydetti. MTM’nin hazırladığı raporda referandum, ay boyunca toplam 364 bin 52 haberle basında yer buldu. 

Fetullahçı Terör Örgütü'ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, birçok ilde eş zamanlı operasyonlar başlatıldı. Mart ayı boyunca FETÖ terör örgütüyle ilgili yapılan haber sayısı 269 bin 978 adet oldu. 

Basında, 15 Temmuz darbe kalkışmasıyla ilgili 255 bin 407 haber yer alırken, anayasa değişikliği 163 bin 696 habere konu edildi. Başkanlık sistemi ise, 96 bin 877 haberle yer aldı.

Mart ayında Hollanda ile Türkiye arasında yaşanan diplomatik kriz, öne çıkan konular arasında yer buldu. Hollanda hükümeti, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve  Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Türk diplomatik temsilcilerle bir araya gelmek amacıyla yapacağı ziyareti engellemesi, diplomatik krizi beraberinde getirdi. Hollanda kolluk güçleri, Bakan Fatma Betül Sayan Kaya’ya destek vermek amacıyla toplanan Türk vatandaşlarını dağıtmak için sert şekilde müdahalede bulunmuştu. Hollanda ile Türkiye arasında yaşanan diplomatik kriz, yazılı basında 12 bin 918, görsel basında 2 bin 214, internet medyasında ise toplam 101 bin 56 habere konu edildi.