Mutlu Ailenin Yolunu Aydınlatan Işık!

Psikolog/Aile Danışmanı Seval Kadıoğlu, Aile Haftası nedeni ile açıklamada bulundu.

  • 2781
Mutlu Ailenin Yolunu Aydınlatan Işık!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü'nde görevli Psikolog/Aile Danışmanı Seval Kadıoğlu Aile Haftası nedeni ile açıklamada bulunarak mutlu aile yolunu aydınlatan ışık, çocuklarla geçirilen nitelikli zamandır dedi.

Kadıoğlu, "Aile bir geçmişi paylaşan, duygusal bağı olan, üyelerin ihtiyaçlarını karşılamak için stratejiler planlayan bireylerden oluşmuş kompleks bir yapı olarak tanımlanır. Sağlıklı bir aile yapısına sahip olan aileler de duygularını paylaşır, birlikte zaman geçirir,  iletişim halindedirler. Dolayısıyla sağlıklı aile yapısına sahip aileler çocukları ile nitelikli zaman geçirmeye özen gösterirler.

Nitelikli zaman deyince herkesin aklında doğru veya yanlış bir şeyler canlanıyor. Bu yazıda nitelikli zamanın ne olduğu, neden gerekli olduğu ve çocukla geçirilen nitelikli zaman diliminin çocuk üzerine etkisi üzerine bilgiler bulacaksınız. Özellikle çalışan annelerin çocuklarına çok zaman ayıramamaları suçluluk duymalarına neden olmaktadır. Burada önemli olan nokta çocukla geçirilen zamanın çokluğundan ziyade geçirilen zamanın niteliğidir. Peki bu zaman nasıl nitelikli hale gelir? Bebeklik döneminden itibaren çocuklar ilgiye ve sevgiye muhtaçtır. Gösterilen ilgi ve sevgiyle  çocuğumuzun sosyal-duygusal-bilişsel gelişimine katkıda bulunuruz. Nitelikli zaman dilimi anne-baba ve çocuk arasındaki ilişkiyi besleyen, duygusal paylaşımı pekiştiren ve birlikte olmaktan keyif alınan zaman dilimidir. Nitelikli zaman diliminde neler yapılacağı kişisel tercihlere, çocuğun yaşına, ilgi alanlarına, çocuğun sevdiği veya sevmediği oyunlara, ilgi duyulan etkinliklere, zamana ve çevresel koşullara göre değişebilir.

Nitelikli zaman geçirmek için her zaman özel bir zaman dilimi belirlemeye gerek yoktur. Birlikte yemek yapmak, alışveriş yapmak, çamaşır asmak, evi toplamak gibi etkinlikler de hem eğlenme hem de öğrenme fırsatı yaratır. Günlük işlerin yanı sıra ailece planladığınız oyun akşamları çocuğunuzun sosyal, duygusal ve bilişsel becerilerinin gelişimini desteklediği gibi, aynı zamanda aile içi iletişimi de güçlendirecektir.

Çocukluk dönemi öğrenmenin en hızlı ve yoğun olduğu dönemdir. Çocuklarımıza evde küçük sorumluluklar vermek özgüveni geliştirir, yapabildikleri görevler gelişim alanlarını destekler birey olma duygusu yerleşir. Psikolog /Yazar Doğan Cüceloğlu sorumluluk duygusunun gelişmesi için ailede çocuğa sorumluluk verilmesi gerektiğini yaşına uygun sorumluluk verilmeyen çocuğun sağlıklı gelişemeyeceğini belirtir. O halde çocuklarımızla geçireceğimiz nitelikli zamanlarda sorumluluk vermeye ne dersiniz?  
Çocuklar en doğal etkinlikleri olan oyunla eğitilmelidir. Çocuklarımızı sevgiyle büyütelim. Sevgiyle büyütelim ki sevgiyi hissetmeyi bilen bireyler yetişsin. Sevgi dolu aileler kurabilsinler. Diğer canlılara da sevgiyle yaklaşsınlar…

Unutmayalım ki… 
Mutlu ailenin yolunu aydınlatan ışık; çocuklarla geçirilen nitelikli zamandır."