Yaşamaz denilen bebek 'anne-baba' demeye başladı

Kastamonu'da doktorların 'yaşamaz' dediği doğuştan ensefalosel hastası 5 yaşındaki Yiğit Keskin, emeklemeye ve anne-baba demeye başladı.

  • 2358
Yaşamaz denilen bebek 'anne-baba' demeye başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hamileliğinin üçüncü ayında bebeği aldırması önerilen Birsel Keskin, doktorların tavsiyesini dinlemeyerek bebeğini doğurdu. Doğuştan ensefalosel hastası olan ve Yiğit ismi verilen bebek, doğduğu ilk günden itibaren üst üste ameliyatlar oldu. Doktorların ‘bu bebek yaşamaz’ dediği Yiğit’in en son İstanbul’da geçirdiği başarılı operasyonla kafasındaki kese alındı. Kesenin alınmasıyla özel bir klinikte fizik tedavi ve konuşma terapisine başlayan Yiğit, emeklemeye ve anne-baba demeye başladı.

Anne Birsel Keskin, Yiğit’in hastalığını hamileliğinde 2 buçuk aya girdiğinde öğrendiğini belirterek, “O anda doktorlar doğumu sonlandırmamı ve çocuğun öleceğini söylediler. Ben, bunu kabul etmedim ve hamileliğimi sürdürdüm. Doğum yaptıktan sonra da sürekli bana bebeğin çok fazla yaşamayacağını ve hep öleceğini söylediler. Yiğit, doğarken kafasının arkasında keseyle doğdu. İki ay kafasında keseyle yaşadı ve sonradan iki kez ameliyat oldu. 1 buçuk yıl sonra kafasının arkasında büyüyen kese tekrar ameliyat edilerek alındı. Ama hala bize herkes, çocuğun öleceğini, yürümeyeceğini, konuşamayacağını söylüyordu. Hiçbir şekilde sağlıklı bir bebek olamayacağını söyleyip durdular. Son ameliyatımız ise çok şükür herkesin yardımları sonucunda başarılı bir şekilde yapıldı. Kafasında büyüyen kese tamamen alındı. Şimdi de bebeğim çok şükür yürümeye çalışıyor. Doktorlarımız, çocuğumuzun yakında yürüyeceğini söylüyor. Konuşmaya başladı, anne, baba gibi kelimeler çıkartıyor. Anne demesi zaten benim en büyük mutluluğum oldu” dedi.

"Bu kitle alındıktan sonra boynunu tamamen rahatlıkla kullanabilecek"
Yiğit’in şu anda Kastamonu’da özel bir rehabilitasyon merkezinde tedavisinin devam ettiğini söyleyen Birsel Keskin, “Hocalarımızdan Allah razı olsun, hocalarımız çok ilgileniyor. Yiğit, artık sürtünmeye başladı. Ben, ümidimi hiç kaybetmemiştim. Hala da kaybetmiyorum. Yiğit’in yakın bir zamanda yine bir operasyon geçirmesi gerektiğini söylüyorlar. Boynunda kitle var. Bu yüzden boynunu sabitlemişler. Boynunu sağa sola çok fazla hareket ettiremiyor. Bu kitle alındıktan sonra boynunu tamamen rahatlıkla kullanabilecek” şeklinde konuştu.

“Yiğit, tedavilere yanıt vererek emeklemeye ve anne-baba demeye başladı”
Yiğit’in tedavilere yanıt vererek emeklemeye ve anne-baba demeye başladığına dikkat çeken Akay Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Akay Yücebıyık ise, hastanın oturma ve denge bozukluğu, emekleme pozisyonunu becerememe, bazı hareket fonksiyonlarındaki kayıplar şikayetiyle rehabilitasyon merkezine müracaatta bulunduğunu ifade ederek, “Emekleme pozisyonunu alamama ve sürtünme de yoğun bir şekilde fiziksel eğitime devam etti. Yiğit’te şu anda ciddi ilerlemeler var. Desteksiz oturma pozisyonunu kendisi sağlamakta, sürtünmeyi başardı. Ciddi bir şekilde Yiğit’in ilerlemesi sürüyor. Boyun hareketlerine özellikle önem gösteriyoruz. İleriki dönemde boyun ile ilgili özellikle ikinci bir ameliyatın yapılması konusunda aynı öneride bulunduk. Önümüzdeki dönemde bu ameliyatlardan sonra inşallah Yiğit’te daha başarılı sonuçlar elde edilebilir. İnşallah bağımsız bir şekilde günlük yaşamda başarılı bir hayat sürmesi için elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yiğit’in ikinci bir probleminin de yanıtlamak ve konuşmak olduğunu anlatan Akay Yücebıyık, “Karadeniz Bölgesi’nde tek konuşma terapisi olan kurum olarak Yiğit’in konuşması konusunda yoğun çalışma yapıyoruz. Yiğit şuanda anne ve baba kelimelerini söylemeye başladı. İnşallah ileriki dönemlerde daha çok akıcı bir konuşma sağlanması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Yiğit’in yürümesi ve konuşması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini kaydeden Yücebıyık, “Bu, uzun sürecek olan bir rehabilitasyon sürecidir. Bunun hangi süreçte ne kadar başarılı olabileceğini bizlere zaman gösterecek. Genel anlamdaki problemlerin ve bazı ameliyatlarının da olmasından sonraki sonuçları gördükten sonra ileriki dönemlerde daha açık bir şekilde inşallah karşımıza sonuçlar çıkacak. Şimdilik kesin konuşur veya yürür gibi bir şey demek çok doğru olmaz. Bu bizleri yanlış yönlendirecektir. Ama biz elimizden geldiğince bu ilerleme sürecini inşallah hızlandırarak devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.