Yaşanabilir kentler sıralamasında dibe vurduk

Listede Kastamonu 50, Karabük 20'nci sırada...

  • 7078
Yaşanabilir kentler sıralamasında dibe vurduk
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünyanın en prestijli dergileri arasında yer alan Forbes Dergisi tarafından hazırlanan ‘Türkiye'nin yaşamak ve çalışmak için en iyi şehirleri’ araştırması görünmek istemeyen bir gerçeği ortaya çıkardı. Kastamonu yaşamak için en iyi kentler sıralamasında 81 il arasından 50’nci sırada yer aldı.

Türkiye genelinde 81 ili yaşam standartlarına göre kıyaslayıp her yıl ‘İş Yapmak ve Yaşamak İçin En İyi Kentler’ araştırması sonuçları yayınladı. Dünyanın en prestijli dergileri arasında yer alan Forbes Dergisi tarafından hazırlanan araştırma sonucunda ilk sırada İstanbul yer alırken listenin ikinci sırasında Ankara, üçüncü sırada İzmir, dördüncü sırada Tekirdağ ve beşinci sırada ise Kocaeli yer aldı.

‘Türkiye'nin yaşamak ve çalışmak için en iyi şehirleri’ listesinin son sırasında Muş yer alırken Muş’u Şırnak ve Hakkâri takip etti.

Tarihi ve kültürel dokusunu yeniden canlandırma adına çalışmalarını sürdüren Kastamonu listeden beklediğini bulamadı. 2012 yılında 37’nci sırada yer alan Kastamonu 2016 yılında 13 sıra birden gerileyerek 50’nci sıraya düştü. Yıllara göre yapılan değerlendirmelerde üst sıralara tırmanmayı berklerken alt sıralara doğru yaklaştık.

Ulaşım ağının geliştirilmesi, istihdam alanlarının arttırılması ile komşuları ile yarışan Kastamonu’ya 3 yıl aradan sonra gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kastamonu’da kepengi açılacak daha çok dükkân olduğunu ifade ederek 14 yılda Kastamonu’ya 9 milyar 500 milyon TL tutarında yatırım yapıldığını, yatırımların başında ulaşım, sağlık, eğitimin ilk başlarda geldiğini ve Kastamonu’nun değişimi ve dönüşümü yaşadığını ifade etmişti.

Forbes, "İş Yapmak ve Yaşamak İçin En İyi Kentler" araştırması 94 başlıktaki veri setine göre hazırlandı. Oluşan veri Beşeri Sermaye ve Yaşanabilirlik, Marka Becerisi ve Yenilikçilik, Ticaret Becerisi ve Üretim Potansiyeli, Erişilebilirlik başlıkları altında 4 ana kategoriden oluştu.

Forbes Dergisi tarafından hazırlanan araştırmaya göre "İş Yapmak ve Yaşamak İçin En İyi Kentler" sıralamasında Kastamonu 50'nci sırada yer alırken, yakın komşumuz Çankırı 52’nci, Sinop 42’nci, Bartın 41’nci oldu.

Listenin sürpriz ili ise Karabük oldu. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan ekonomiye, alt yapı olanaklarından sosyo-kültürel yatırımlara kasar pek çok konuda kıyaslandığımız Karabük, birçok büyükşehir kenti geride bırakarak listenin 20'nci sırasında yer aldı.

Kazım BOLAT