Yeni köylerinde ahır olmayınca, buzağılarına evlerinde bakıyorlar

Kastamonu'nun Tosya ilçesine bağlı Dağardı köyünün afet kapsamına alınmasının ardından yeni yerlerine taşınan köylülerin yaptığı ahırlara ceza kesiliyor. Soruna çözüm bulunmasını isteyen köylüler yeni doğan buzağılara ise evlerinde bakıyor.

  • 1963
Yeni köylerinde ahır olmayınca, buzağılarına evlerinde bakıyorlar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Afet kapsamına alınmasının ardından 2013 yılında AFAD tarafından yeni yerleşim yerine taşınan ve geçimini hayvancılıkla Dağardı köylüleri, taşındıkları yeni yerlerde ahır ve hayvan bakacakları yer olmadığını görünce şaşkınlık yaşadı.

Köylüler, bunun üzerine mesken olarak inşaa edilen köye, kendi çabaları ile ahır kurdu. Ancak ahırların kaçak olduğunu belirten İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Şube Müdürlüğü, ahır yapan kişilere 28 Temmuz 2016 tarihinde yıkım kararı gönderdi. Ayrıca 2013 yılında ise 3 köylüye, 3 bin 730 TL, 918 TL ve 3 bin lira ceza kesildi. Köylüler yaşadıkları sıkıntıya çözüm bulunmasını isterken, yeni doğan buzağılara ise evlerinde baktıklarını ifade etti.

Köylerinde hayvancılığın bittiğinin altını çizen Dağardı Köyü Muhtarı Selami Karadaş, “Ahır düşünülmediğinden köyümüzde hayvancılık sıfıra inmiş durumda. 3 defa talep yapmamıza rağmen, valiliğin emrine rağmen bize yer tahsisi yapılmadı. Yetkililerden yardım istiyoruz. Bu tahta baraka ve naylon barikatların içinde hayvan besliyoruz. Doğan buzağıları da köylü yatak odasına götürüyor. Yetkililerden ahır yeri konusunda Dağardı Köyü’ne sahip çıkmalarını bekliyoruz" dedi. Muhtar Selami Karadaş 109 hane olan köyün tamamının hayvancılık ile geçimini sağladığını belirtti.

Kastamonu Valisi Mesut Yıldırım da geçtiğimiz günlerde Tosya’ya gelerek köylülerin yaşadığı sıkıntı hakkında geniş bilgi aldı. Vali Yıldırım konunun çözülmesi için talimat verdi.