Son 50 yılın en iyi mesleği aşçılık

Füzyon mutfak ve moleküler gastronomi alanında yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Şef Yasin Sözen, İzmir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü'nü ziyaret etti.

  • 3785
Son 50 yılın en iyi mesleği aşçılık
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sözen, burada yaptığı konuşmada, son 50 yılın en iyi mesleğinin aşçılık olduğunu söyledi. Mutfak Organizasyonu dersine misafir olan Şef Sözen, insanların artık giyim ve araba zevklerinden daha fazla damak lezzetine önem verdiğini vurguladı.

Özellikle aşçılık yarışmalarıyla birlikte gelişen merakın, yeni ve başarılı aşçılar yetişmesi adına faydalı olduğunu dile getirerek, “Aşçılık yarışmaları kalabalık ortamda, stres altında ve ekip içinde yemek yapabilme yetilerini geliştirmek için çok önemli ancak aldığınız eğitimin amacı yarışmalara katılmak değil, kendine özel, menüleriyle var olan bir şef olmak olmalı.” dedi. Yarışmalar sayesinde Türk şeflerinin dünyada bilinirliğinin arttığını vurgulayan Yasin Sözen, “Yarışmalarda Türk bayrağını dünyaya açıyoruz. Hem dünya Türk mutfağını hem de Türkiye dünya mutfağını tanıma şansı buluyor. Bu da karşılıklı önyargıların yıkılmasını sağlıyor.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin yıllık yaklaşık 40 milyon turist ağırladığını ancak otellerde uygulanan “Her şey dahil” sistemi yüzünden Türk mutfağıyla buluşamadıklarını belirten Sözen, “Kişi başı ortalama geliri 798 dolar olan turistleri her şey dahil sistemiyle otellerde ağırlıyor, günlüğü 3 Euro’dan beş öğün yemek yediriyoruz. Bu rakamlar için Türk mutfağının en güzel örneklerini vermeye elbette imkan yok, ancak otelden çıkan turistin Türk mutfağıyla karşılaşma ihtimali bulunuyor.” dedi.

Gelecek için hedefinin Avrupa Aşçılar Birliği’nde görev almak olduğunu dile getiren Şef Yasin Sözen’e, Turizm ve Otel İşletmeciliği Program Başkanı Dr. Koray Akman, Öğr. Gör. Ülker Erdoğan Aracı ve Öğr. Gör. Ceyda Lale plaket takdim etti.