10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi, Kastamonu'da Kutlandı

10 Aralık 1919 yılında Kastamonu'da İlk Türk Kadın Mitinginin düzenlenmesinin 96. Yıldönümü, bir gurup kadın tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenle kutlandı.

  • 5104
10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi, Kastamonu'da Kutlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Törene, Vali Şehmus Günaydın’ın eşi Aysel Günaydın, Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın eşi Nebahat Babaş, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin kadın kolları üyeleri, öğrenciler ve kadınlar katıldı.

Tören, Cumhuriyet Meydanında Şehit Şerife Bacı ve Atatürk Anıtı’na Vali Şehmus Günaydın’ın eşi Aysel Günaydın, Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın eşi Nebahat Babaş, Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği, Türk Anneler Derneği, Yardımseverler Derneği ve diğer derneklerin çelenklerini sunması ile başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden törende konuşan Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği Başkanı Ferhan Çelen, “10 Aralık 1919 yılında hanımlar bir araya gelmişler, Türkiye’nin işgalini kınamak için bir komite kurmuşlar. Bu komitede bürokratların eşleri, Kastamonulu hanımefendiler, bu komitedeki çalışmalarıyla Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege Bölgesinin işgalini kınamak için bir miting düzenlenmesine karar vermişler. Bu miting 10 Aralık 1919 yılında çok yoğun bir kış ayı Kız Öğretmen Okulunun bahçesinde 3000 tane hanım toplanarak bir araya gelerek miting düzenlemişler. Bugün İlk Kadın Mitinginin 96. yıl dönümünü kutluyoruz, sizlerle birlikte olmaktan da çok mutluyuz, teşekkür ederiz sağ olun” dedi.

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)