'10 Aralık'ta Türk Kadını gücünü tüm dünyaya göstermiştir'

Kastamonu Barosu Başkanı Av. Özgür Demir, 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi'nin yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

  • 2476
'10 Aralık'ta Türk Kadını gücünü tüm dünyaya göstermiştir'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Başkan Demir; “10 aralık, Türk kadınının gücünü tüm dünyaya göstermesinin yıl dönümüdür” dedi.

Başkan Özgür Demir şöyle devam etti:

“Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Hanımlar Cemiyeti öncülüğünde 10 Aralık 1919'da Kız Öğretmen Okulu bahçesinde toplanan 3 binden fazla kadın, ilk kadın mitingini düzenlemiştir.

10 Aralık 1919'daki mitingde Kastamonulu kadınlar, dünya devletlerinin en üst yöneticilerinin eşlerine telgraf çekerek işgali durdurmalarını bildirdi.

Atatürk Türkiye’sinin temel taşlarından olan 10 Aralık mitinginde Kastamonu Kadını tarafından kurtuluş mücadelesine destek verildiği ifade edilmiştir ve bu toplantı, ilk Türk kadın mitingidir. 3000 yıllık Türk Devlet geleneğinde çok önemli bir yere sahip olan kadının yine Türk Milleti’nin var oluş mücadelesinde en etkin rol aldığını görmekteyiz.

Tarih boyunca her daim millet ve devlet sevgisi taşıyan Kastamonu insanının mimarı olan Kastamonu kadını, 10 Aralık 1919 tarihinde üstlendiği inisiyatifle Anadolu’nun uyanışında dev bir adım atmış, Kurtuluş Savaşı mücadelesine önemli bir nişane kazandırmıştır.

Tarihimizin en önemli direniş hareketlerinden birine öncülük eden Kastamonu Kadınları; Zekiye Hanım, Kâmuran Hanım, Saime Hanım, Bedriye Hanım, Münire Hanım, Refika Hanım ve Neyyire Hanım nezdinde mücadeleye fiziken katılan 3000’den fazla Kastamonu Kadını ile cephe gerisinde görev alarak Kurtuluş Savaşı’nı kazandıran Şerife Bacıları saygı ve rahmetle anıyor minnet duygularımızı bir kez daha dile getiriyoruz.”