102 yıllık gurur

102 yıllık gurur. İlk Türk Kadın Mitingi'nin 102. yılı kutlu olsun.

  • 1287
102 yıllık gurur

Anadolu kadınının işgale karşı direniş meşalesini Kastamonu’dan yakan "Kurtuluş'un Anneleri"ni anıyoruz.

Kastamonu kadınının işgale karşı direniş meşalesini yaktığı 10 Aralık 1919 tarihinden bugüne tam 102 yıl geçti. Kastamonu kadınının şeref günü olarak kabul edilen 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi’nin yıl dönümü etkinlikleri bugün gerçekleştirilecek.

Program kapsamında, bugün saat 10.00’dan itibaren 10 Aralık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünden Cumhuriyet Meydanı’na kadar kortej yürüyüşü gerçekleşecek. Daha sonra Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunumu yapılacak. Program, Valilik ve Belediye ziyaretleri ile sürecek.

İLK TÜRK KADIN MİTİNGİ

İlk Türk Kadın Mitingi Kastamonu’da 10 Aralık 1919 günü Öğretmen Okulu bahçesinde 3 bin kadının katılımıyla yapıldı. Miting Düzenleme Komitesi Başkanı olan Zekiye Hanım, din ve istiklal için ölmeye ve kanlarını evlatlarının ve eşlerinin kanlarıyla karıştırmaya hazır olduklarını söyler. İlk Kadın Mitinginin Kastamonu’da düzenlenmesinin önemli nedenlerinden biri, burada örgütlenmiş kadın derneklerinin oluşudur. 1911 yılında bir yargıcın eşi tarafından Donanmai Osmani Muavenet-i Milliye Cemiyeti Kastamonu Kadınlar Şubesi, Kastamonu Müdafai Hukuk Hanımlar Cemiyeti kurulmuştur. 1912 de ise Vali Galip Bey'in eşi tarafından, Hilali Ahmer Cemiyeti Kadınlar Şubesi, 1916’da da yine Vali Atıf Bey’in başkanlığında Hanımlar İş Yurdu Kastamonu Şubesi kurulmuştur. Örgütlülük ve Yarbay Osman Bey’in önderliği bu mitingin gerçekleşmesini sağlamıştır.

Nasrullah Gazetesi