'467 milyon nereye harcanmıştır?'

CHP Kastamonu Milletvekili Baltacı, İçişleri Bakanı Soylu'ya soru önergesi vererek 467 milyon liranın nereye harcandığını sordu.

  • 1731
'467 milyon nereye harcanmıştır?'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi, Karadeniz Masası Koordinatörü ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, yangın ve sel afetleri sonrası Cumhurbaşkanı kararıyla başlatılan insani yardım kampanyalarında toplanan bağışı Meclis gündemine taşıdı.

Soru önergesine İçişleri Bakanlığı tarafından verilen cevaptan kampanya hesaplarında 1 milyar 383 milyon lira bağış toplandığını ve bu rakamın sadece 916 milyon lirasının afet bölgelerine aktarıldığını öğrendiklerini belirten Milletvekili Hasan Baltacı, “Bu paranın akıbeti de 15 Temmuz şehit aileleri için toplanan yardım parasıyla aynı olmamalıdır. Toplanan bağış paraları son kuruşuna kadar afetzedeler için ve afet bölgesi için harcanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Hasan Baltacı Meclis’te yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“2021 yılında meydana gelen yangın ve sel afetlerinin hemen ardından Cumhurbaşkanı kararıyla insani yardım kampanyası başlatıldı. Soru önergemize İçişleri Bakanlığının verdiği cevaptan öğrendik ki toplam 1 milyar 383 milyon lira bağış parası toplanmış, ancak bu bağışın sadece 916 milyon lirası afet bölgelerine aktarılmış, geriye 467 milyon lira para kalmış. Şimdi, buradan Bakan Soylu'ya soruyorum: Bu para hâlâ duruyorsa afetzedeleri yeni ev ve iş yerleri için neden borçlandırıyorsunuz? Ve uyarıyorum: Bu paranın akıbeti de 15 Temmuz şehit aileleri için toplanan yardım parasıyla aynı olmamalıdır. Toplanan bağış paraları son kuruşuna kadar afetzedeler için ve afet bölgesi için harcanmalıdır.”

467 MİLYON LİRA NEREYE HARCANMIŞTIR?

Milletvekili Hasan Baltacı ayrıca İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya bu konuyla ilgili yeni bir soru önergesi verdi.

Baltacı soru önergesinde Bakan Soylu’ya şu üç soruyu yöneltti:

• Kampanya hesaplarında toplanan 1.383.492.384 Türk Lirası bağışın 916.028.346 Türk Lirası yangın ve sel afetlerinden zarar gören afetzedeler için afet bölgelerine aktarıldı ise kalan 467.464.038 Türk Lirası nereye harcanmıştır?

• Yangın ve sel afetlerinden zarar gören afetzedeler için afet bölgelerine 916.028.346 Türk Lirası aktarıldı ise bu afetlerde evlerini ve işyerlerini kaybeden afetzedeler neden afet borçlandırma senedi imzalatılarak TOKİ aracılığıyla 20 yıl borçlandırılarak ev ve işyeri sahibi yapılmak istenmektedir?

• 467.464.038 Türk Lirası harcanmamış, kampanya hesaplarında tutuluyor ise afetlerde evlerini ve işyerlerini kaybeden ama TOKİ aracılığıyla 20 yıl borçlandırılarak ev ve işyeri sahibi yapılacak olan afetzedeler için adil bir şekilde kullanılması düşünülmekte midir?