50 Yaş Üstü Erkeklerde Bu Hastalıklara Dikkat

Üroloji alanına giren bazı hastalıklar 50 yaşından itibaren erkeklerin kapısını çalabiliyor. Tedbir almak ise 40'lı yaşlarda başlayacak düzenli taramalarla mümkün.

  • 893
50 Yaş Üstü Erkeklerde Bu Hastalıklara Dikkat
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Orta yaşlı erkeklerde sık sık karşılaşılan hastalıklar hakkında Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı, çeşitli hastalıkların emareleri, teşhis ve tedavileri hakkında bilgi verdi. El ile muayene döneminin bittiğini söyleyen Eskiçorapçı, "Artık hastalarımızın kıyafetleri üzerinden tarama yapabiliyoruz" dedi.

PROSTAT HASTALIKLARI

Bir üreme organı olan prostat her erkekte 40'lı yaşlardan itibaren büyümeye başlıyor. Ailesinde prostat rahatsızlığı olan erkeklerde büyüme daha erken başlayabiliyor ya da daha hızlı ilerleyebiliyor. Prostatın içinden idrar yolu geçtiği için prostatın büyümesi bu yolda sıkışıklığa neden olabiliyor. Halk arasında prostat hastalığı olarak bilinen grup iyi huylu hastalıkları kapsıyor ve en sık bunlar görülüyor. Belirtilerin başında ise idrara sık çıkmak, idrarda zorlanma ve gece tuvalete kalkmak geliyor.

EREKTİL DİSFONKSİYON

Erektil disfonksiyon yani sertleşme bozukluğu seksüel aktivite esnasında yeterli ereksiyonu sağlamada ya da devam ettirmede yetersizlik olarak tanımlanıyor. Kötü huylu bir hastalık olmasa da yaşam kalitesini belirgin şekilde etkileyen bu hastalığın görülme ihtimali yaşla birlikte artıyor. Prof. Dr. Bülent Soyupak, hastalığın görülme sebeplerinin başında kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, nörolojik hastalıklar, hormonal bozukluklar, ilaçların yan etkileri ile psikolojik faktörlerin geldiğini söyledi.

EL İLE MUAYENE DÖNEMİ BİTİYOR

Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı, "Yeni geliştirilen esomed prostat kanseri erken tanı sistemi ile artık hastanın giysileri üzerinden tarama yapılabiliyor. Bu sistem el ile muayene zorunluluğunu ortadan kaldırabilir. Gerçekten kötü huylu bir tümör varsa bu yöntemle yakalama oranımız çok yüksek. Yayınlamaya hazır hale gelen sonuçlarımıza göre bu yöntem parmakla rektal incelemeyi yüzde 90 oranında azaltabilecek" dedi.

ENVER FATİH TIKIR (İHA)