51 Yıl Sonra Yerine Gelen Baba Vasiyeti

111 yıl önce Yemen'e savaşmak için giden ve burada bir kadınla evlenerek 1964 yılına kadar bu ülkede yaşayan Hakkı Muhammed'in çocukları, babalarının vasiyeti üzerine 51 yıl sonra Türkiye'deki akrabalarını buldu.

  • 1701
51 Yıl Sonra Yerine Gelen Baba Vasiyeti
TAKİP ET Google News ile Takip Et


1904 yılında Kastamonu’nun Akdoğan köyünden Yemen’e savaşa giden Osmanlı ordusundaki Emiroğlu Hakkı Muhammed, İsmail ve Osman adlı kardeşlerden Osman savaşta şehit oldu, İsmail savaşın ardından evine döndü. Uzun süre kendisinden haber alınamayan Hakkı Muhammed’in ise savaşta şehit olduğu haberi Osmanlı Devleti tarafından ailesine mektupla bildirildi. Sanılanın aksine şehit olmayan düşmana esir düşen Hakkı Muhammed, bir gece kendisini esir alan düşman askerlerinin elinde kaçarak sandalla Müslüman halkın bulunduğu Tanzanya’ya bağlı Zanzibar’a geçti. Burada tanıdığı kimse ve parası olmadan bir süre yaşayan Hakkı Muhammed, daha sonra Yemen’e geldi. Burada tanıştığı Ummanlı Mısıda ile evlenerek Yemen’de yaşamaya başlayan Hakkı Muhammed’in 6 çocuğu oldu. Yemen’de Hakkı Muhammed’e “Turky” soyadı da verildi. Yaşam hikayesini eşine ve çocuklarına anlatan, köyünden, akrabalarından ve kardeşlerinden özlemle bahseden Hakkı Muhammed, vatan hasretiyle 1964 yılında hayatını kaybetti. Hakkı Muhammed, ölmeden önce ailesine köyüne gömülmek istediğini vasiyet etti. Hakkı Muhammed’in Umman’da yaşayan kızı Munira ve çocukları, 2010’dan itibaren babasının Kastamonu’daki akrabalarını bulabilmek için ve babalarının vasiyetini gerçekleştirmek için araştırmalara başladı. Bu sırada Yemen’deki Türk Büyükelçiliği tarafından bulunan 1964 yılına ait bir gazetede yer alan röportajda Hakkı Muhammed’in Kastamonu’ya bağlı Akdoğan köyünden olduğunu söylediği belirlendi. Daha sonra Hakkı Muhammed Turky’nın çocukları, yıllarca babasının özlemle anlattığı Akdoğan köyüne gelerek akrabalarıyla tanıştı. Ziyarette Munira ve çocuklarının Akdoğan köyünde yaşayan akrabaları ile buluşmasında duygusal anlar yaşandı. Hasret gideren Münira ve çocukları ile akrabaları gözyaşlarına hakim olamadı.

“BABAMIN VASİYETİNİ YERİNE GETİRDİK"

Munira Hakkı Muhammed Turky, Kastamonu’ya babasının vasiyetini yerine getirmek için geldiğini belirterek, yıllarca aile hasretiyle yaşadıklarını ifade etti. Yıllarca başkalarına Türk olduğunu ifade ettiğini belirten Munira Hakkı Muhammed Turky, “Çok mutluyum. Çok şükür akrabalarımı, ailemi burada buldum. Babamı buraya geri getiremedim ama vasiyetini yerine getirdim. Babam öleli 51 yıl oldu. Babam öldüğünde ben 8 yaşımdaydım. Bize her zaman, ‘beni köyüme gömün’ diye vasiyette bulunurdu. Kanunlar nedeniyle buraya mezarını getiremedik ama mezarından toprak getirdik. Akrabalarımı bulduğum ve babamın vasiyetini yerine getirdiğim için çok mutluyum. Allah’ıma çok şükürler olsun, kalbimi rahatlamış hissediyorum” dedi.

Yaşadıkları hikayenin sonunun mutlulukla bittiğini söyleyen Munira Hakkı Muhammed Turky, “Çok uzaklarda birbirinden ayrı düşen akrabalar burada birbirine kavuştu. Bir şekilde bu mübarek Ramazan gününde iftar saatinde buluşmasıyla son buldu” diye konuştu.

Babasının vasiyetini yerine getirdiği için büyük mutluluk duyduğunu anlatan Turky, “Umman’dan Kastamonu’ya eşim ve oğlum ile geldim. Çok çok mutluyum, burada olduğuma inanamıyorum. Hikayenin çoğunu annemden duydum. Babam anneme anlatmış, annem de bizlere anlattı. Toplamda 3 kız ve 3 erkek olmak üzere 6 kardeşiz” şeklinde konuştu.

Babasının 1964 yılında vefat ettiğini söyleyen Munira Turky, şöyle konuştu: 
“Mısıda isminde bir kızım var. Kızım Avustralya’ya çalışmak için gitti. Burada bir Türk ile arkadaş oldu. Bu Türk arkadaşı ile konuşurken ‘benim de dedem Türk’ diyor ama dedesinin kim olduğunu ve nerede yaşadığını bilmiyor. Kim olduğu sorunca bilmediğini ve tanımadığını söylüyor. Bunun üzerine Mısıda kızım, dedesinin kim olduğunu bulmak için büyük uğraş verdi. Bir gazete kupürüyle araştırmaya başladı ve konsolosluk yardımıyla akrabalarımızı Kastamonu’da bulduk. Şimdi de Kastamonu’ya gelerek akrabalarımızın Ramazan ayında verdiği iftara katıldık."

KASTAMONULU AKRABALARI DA SEVİNÇLİ

Umman gibi bir yerden yıllar sonra kendilerini ziyarete geldiklerini söyleyen Nezahan Demiroğlu ise, “Birbirimize çok yakın olduk. Birbirimize çok sıcakkanlı bakıyoruz. Allah razı olsun hepsine, bizi ziyaret ederek çok memnun ettiler. İlk gördüğümüzde çok heyecanlandık. Bizim buraya geldikleri zaman toprağa kapandılar. Biz çok memnun olduk, toprağımıza bastık dediler” dedi. 

Akrabalarının Umman’dan Kastamonu’ya geldiğini ve kendilerini ziyaret ettiğini söyleyen İsmail Demiroğlu da şunları söyledi: 
“Bizi hiçbir zaman yalnız bırakmıyorlar, bizi duygulandırıyorlar. Onların bizi ziyaret etmesinden mutluyuz. Bu yılda düzenlediğimiz iftar yemeğimize Umman’daki akrabalarımızı da davet ettik, onlar da bizi kırmayıp buraya kadar geldiler. Buraya gelmelerinden çok mutluyuz, bende inşallah önümüzdeki yıl Umman’a akrabalarımızı ziyarete gideceğim.”

“51 YIL SONRA AKRABAMIZ OLDUĞUNU ÖĞRENDİK”

Yemen’e savaşmaya giden Hakkı Muhammed Turky’nin şehit olduğunu düşünürken çocuklarıyla tanıştıklarını anlatan Fatih Sinanoğlu, “1904 yılında Birinci Dünya Savaşı'nda Hakkı, İsmail ve Osman isminde üç kardeş Kastamonu’dan Yemen savaşına gidiyor. Hakkı, Yemen’de savaşırken esir düşüyor ve bir daha geri dönemiyor. Düşmanın elinden bir şekilde kaçıp kurtuluyor. Daha sonra Güney Afrika ülkesi Zanzibar’a gidiyor. Orada hayatını devam ettirebilmek için bir süre iş yapıyor ve bir şekilde Kastamonu’ya dönmek istiyor ama bir türlü gelemiyor. Çünkü asker ve yakalandığı zaman öldürülme tehlikesi de var. Ardından burada bir kadınla evleniyor ve bu kadından 6 tane çocuğu oluyor. Kendisi Türkiye’ye gelemediği için çocuklarına Kastamonu’ya gitmeleri için vasiyette bulunuyor. ‘Ben gidemesem bile mutlaka siz Türkiye’ye gidip benim yaşadığım toprakları görün’ diyor. Çocukları da bunun üzerine babalarının vasiyetini yerine getirmek için uğraş veriyor. Şu anda çocukları Kastamonu’da geldiler ve buradalar. Diğer çocukları da geliyor. Hakkı Muhammed, kendisi gelemese bile bu savaştan dolayı bir şekilde çocukları Kastamonu’ya gelip baba toprağına ayak basıyorlar yıllar sonra” diye konuştu.

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)