84 Yıllık Hayatını Mısralara Döktü

Kastamonu'da okuma yazmayı 26 yaşında öğrenen Raşit Tekşen 84 yıllık hayatını şiir kitabıyla anlattı.

  • 664
84 Yıllık Hayatını Mısralara Döktü
TAKİP ET Google News ile Takip Et


84 yaşındaki Raşit Tekşen hem yazıp hem de okuduğu duygu yüklü şiirleriyle dinleyicilerinin gönüllerini mest ediyor. Genç bir delikanlı dinamikliği ve canlılığı ile şiir okuyan Raşit Dede adeta okuduğu şiiri yaşıyor.

1927 yılında Azdavay’da doğduğunu ve ömrünün çileyle, hayat mücadelesiyle geçtiğini ifade eden Raşit Tekşen: “Kendimi bildim bileli çok büyük sıkıntılar yaşadım. Çok zor günler geçirdim. Çok badireler atlattım. Okuma yazmayı 26 yaşında öğrendim. Okuma yazmayı 26 yaşında kendi imkânlarım ile öğrendim. Hayatımda hiç okul yüzü görmedim. Öğretmenle tanışmadım. Ne yaptıysam kendi azim ve kararlılığım ile yaptım. Hayatta yaşadıklarım beni şiir yazmaya yöneltti. Kendimi çok profesyonel olarak görmesem de kendimce şiirler yazıyorum. Şiir yazmaya küçük yaşlarda başladım. Eskiden maddi imkânlar sınırlıydı. Defter alacak, kalem alacak param yoktu. O dönemlerde ne bulursam onların üzerine yazarak şiire başladım” dedi.

Şiir yazmanın, şiir okumanın zamanla kendisinde bir tutku haline geldiğini söyleyen Tekşen: “Şiirlerimde hayatımın toplamını dile getirmek istedim. Kimseye anlatamadığım şeyleri anlatmak istedim. O kadar çok ki hayatta kimseye anlatamadığım şeyler. Tam olarak anlatamasam da şiirlerimle yansıtmaya çalışıyorum. Zamanında parça parça yazdığım şiirleri gösterilen destek ile kitap haline getirdim. Şimdi gözlerim iyi görmüyor. Şiir yazmaya devam etmeyi çok isterdim. Ama her ne kadar şiir yazamasam da şimdi okuyorum” diye konuştu.

Şiirden hiç kopmayacağını dile getiren Raşit Tekşen kendisinin ölünceye kadar şiir ile iç içe yaşamaya devam edeceğini söyledi.

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)