9 Çocukla Barakada Yaşam Mücadelesi

Çökmek üzere olan iki odalı ahşap evde 11 kişi yaşıyor.

  • 887
9 Çocukla Barakada Yaşam Mücadelesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu’da bir kişi, 9 çocuğuyla birlikte babadan kalma iki odalı çökmek üzere olan ahşap binada yaşam mücadelesi veriyor.

Kastamonu’nun Cide ilçesine bağlı Çilekçe köyünde ikamet eden Mehmet Koş'a (53), vefat eden babasından iki katlı ahşap bina kaldı. Burada 9 çocuğuyla birlikte yaşam mücadelesi veren Mehmet Koş, yeni bir evin yapılabilmesi için Cide Kaymakamlığından 25 bin TL nakdi para yardımı yapıldığını fakat bu parayla yeni bir ev yaptıramadığını belirterek, hayırseverlerden yardım istedi. İki katlı ahşap binanın bir tarafı çöktü, diğer tarafının da çökmemesi için 11 kişilik aile, dua ediyor.


11 KİŞİ, BARAKA HALİNDEKİ EVDE YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR
Yeni bir ev yapılabilmesi için Cide Kaymakamlığına müracaatta bulunduğunu söyleyen Mehmet Koş, “Cide Kaymakamlığı, yeni bir ev yapabilmem için 25 bin TL, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünden para çıkarttı. Cide Kaymakamlığından bu parayla yeni bir ev yapılmayacağını söylediler ve bizden üzerini tamamlamamızı istediler. Ama bizimde maddi durumumuz iyi değil, bizde bu paranın üzerini tamamlayamadık. Evin durumu da ortadadır. Hiçbir yerden bir gelirim yok. Engelli bir çocuğum var, onun bir parası eve geliyor. Evde, 11 kişiyiz. 9 tane çocuk, eşim ve ben yaşıyoruz. Çiftçilikle geçimimi sağlıyoruz. Köyde kestane, fındık gibi işlerle meşgul oluyorum. Başka bir gelirimiz yok” dedi.

TOPLAM 14 ÇOCUĞU BULUNUYOR
Toplam 14 çocuğunun olduğunu ve bunlardan 5 tanesinin yanında kalmadığını ifade eden Mehmet Koş, “Çocuklarımın bir tanesi İstanbul’da üniversitede okuyor. Bir tanı kızım evlendi İstanbul’da ikamet ediyor, iki tane daha kızım vardı, onlarda evlendi. Bir tane oğlum var, o da şu anda vatani görevini yapıyor. Şimdi evde 9 çocuğumla birlikte kalıyorum. Bunlar henüz küçük yaştalar, bir kısmı ortaokula, bir kısmı da ilkokula gidiyor. Bu yüzden evde benden başka iş tutacak veya bir işte çalışacak başka kimse yok. Bir yerlerden de gelirimiz yok” diye konuştu.

CİDE KAYMAKAMLIĞI 25 BİN TL NAKDİ YARDIMDA BULUNUYOR
Cide Kaymakamlığının kendilerine yeni bir ev yapılması için 25 bin TL nakdi para yardımı yapacaklarını aktaran Mehmet Koş, “Köyümüzün muhtarı ile birlikte bir ustayla görüştük. Evi yapacak olan usta, tek katlı bir evin yapılabilmesi için yaklaşık 25 bin TL malzeme yarasının gideceğini ve ayrıca da 15 bin TL’de işçilik yarasının tutacağını söylüyor. Cide Kaymakamlığı tarafından verilen 25 bin TL parayla, ancak malzeme alabiliyoruz. Malzemenin bir kısmını alıp geri kalanını işçilik için harcadığımızda da evin, sadece kaba inşaat olacağını, kapısının, penceresinin olmayacağını söylüyor. Usta bizlere bunları söylüyor, geri kalanını da tamamladığım
ız zaman bizden haber bekliyor. Bizimde maddi durumumuz ortada, evde 11 kişi yaşıyor ve bunların hepsine ben bakıyorum. Evin tamamlanabilmesi için Kaymakamlığın verdiği 25 bin TL’nin yanı sıra yaklaşık bir 30 bin TL daha paranın harcanacağını söylüyorlar” şeklinde konuştu.

BABADAN KALMA İKİ ODALI EVDE, 11 KİŞİ YAŞIYOR
İki göz odalı ahşap evin babasından kaldığını ve iki odada 11 kişinin yaşadığını anlatan Mehmet Koş, “Bu ev bana, babamdan kaldı. Her kış ayında ev göçmesin diye üzerindeki karı sık sık atıyoruz. Şu anda evin bir tarafa çökme üzerinde, bu sene bu evin ayakta kalma şansı fazla kalmadı. Çünkü artık tahtalar çürümüş, kiremitlerde kopmuş, iyice aşağıya çökmüş. Büyük bir kar yağışı olsa ev çökecek. Bizde bu evin altında ezilmekten başka şansımız olmayacak” ifadelerini kullandı.

KAYMAKAMLIK, EVİN TAHLİYE EDİLMESİNİ İSTEDİ
Cide Kaymakamlığı tarafından göçme tehlikesi bulunduğu gerekçesiyle evin tahliye edilmesini istediğini fakat gidecek yerleri olmadığı için tahliye edemediklerini belirten Mehmet Koş, şöyle konuştu: “Burada yaşıyoruz, hayırseverlerden yardım bekliyoruz. Bizim, bu evi yaptırabilme imkanımız yok, devletimizden veya hayırseverlerimizden bizlere yardımcı olmalarını bekliyoruz. Burada canımız tehlikede, her an evin yıkılması tehlikesiyle karşı karşıyayız. İki evlilik yaptım, bir eşimi kaybettim. Toplam 14 çocuğum var, bunların 9 tanesi şu anda yanımda kalıyor. Cide Kaymakamlığı, evin göçme tehlikesi bulunduğu için tahliye etmemi istedi. Fakat bizim, çıkabilecek bir yerimiz yok, gidecek bir yerimiz bulunmuyor. Bu yüzdende evi tahliye edemedik”

“OKULA GİDERKEN ÇOCUKLARIMIN ÜZERİNE GİYDİRECEK ELBİSE BULAMIYORUM”
Okula giden çocuklarının üzerine giydirecek elbise bulamadığını ve çok mağdur durumdu olduklarını ifade eden Mehmet Koş’un eşi Hanife Koş ise, şunları kaydetti: “Biz, evden başka bir şey istemiyoruz. İki odalı bir evde 9 çocukla yaşamaya çalışıyoruz. Her şeyimiz ortada, kış ayı geldiğinde kar yağdığında sürekli evin üzerinden kar atıyoruz göçmemesi için, kış ayı geldiğinde ev üzerimize yıkılacak diye uyku uyuyamıyoruz. Evin bir tarafı yıkılmaya başladı, bazı ağaçlar düşmeye başladı. Hayırseverler, bizim sesimizi duysun, bizlere bir ev yaptırabilmek için yardımcı olsun. Biz, bir tek ev istiyoruz başka bir şey istemiyoruz. Okula giden çocuklarımızın üzerine giydirecek elbise bulamıyorum. Beslenmelerine koyacak evde bir şey bulamıyorum. Evimizin da hali çok kötü, her an yıkılma tehlikesi var. Çok mağdur durumdayız”

(İHA)