Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan Kastamonu Ziyareti

Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Doç. Dr. Beşir Fatih Doğan, Kastamonu'yu ziyaret ederek, yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

  • 1885
Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan Kastamonu Ziyareti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Koruma Kurulu Müdürü Yusuf Kıraç ile birlikte Kastamonu’yu ziyaret eden Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Doç. Dr. Beşir Fatih Doğan, ilk olarak Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ı ziyaret etti. Başkan Babaş’tan yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Doğan, Kastamonu’da yapımı devam eden ve yapılması düşünülen projeleri yerinde inceleyerek bilgiler aldı.

Kurula gelen projeleri Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu mevzuatına uyduğu ölçüde desteklediklerini belirten Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Doç. Dr. Beşir Fatih Doğan, “Tarihi dokuların bozulmadan gün yüzüne çıkarılmasını savunuyoruz. Şu ana kadar kurulumuza gelen projelerin hepsi bizim mevzuatımıza uygun. Bir takım prensip kararlar aldık. Bu kararlar çerçevesinde önümüze gelecek olan dokümanları inceleyip nihai kararı vereceğiz. Kastamonu’nun turizm konusunda yapılan projelerini uygun gördük. Kasaplar Hali ile ilgili hazırlanan proje kurulumuza ulaşmadı. Ancak kasaplar hali bölgenin yapısına uygun olarak tekrar düzenlenmeli. Teleferik projesini prensip olarak onayladık. İnceleyeceğimiz kısımlar var. Tamamlandığı zaman Kastamonu’nun tarihi dokusu yukarıdan daha iyi görünecek” dedi.

Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Yusuf Kıraç ise, bugüne kadar Kastamonu’da bu denli büyük projelerin yapılmadığını ve projeler hayata geçtiğinde Kastamonu’nun tarihi yapısı değişeceğini dile getirdi.

Anıtlar Yüksek Kurulu üyelerinin devam eden projeleri yerinde incelemek üzere Kastamonu’ya geldiklerini hatırlatan Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş da, kurul üyeleri ile birlikte fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Kastamonu’da gerçekten bu projelere ihtiyaç olduğunu aktaran Babaş, “Özellikle Nasrullah Meydanı bölgesinde projelerimiz bitme noktasına geldi. Bunların yanında sokak sağlıklaştırma çalışmalarının birinci etabı devam ediyor. İkinci etabının projesi tamamlandı ve kurul onayına sunuldu. Üçüncü etap için ise proje çalışmaları devam ediyor. Projelerin finans kaynaklarında herhangi bir sorun yok. Nasrullah Meydanı ve Bakırcılar Çarşısı projeleri KUZKA ve Kalkınma Bakanlığı güdümlü proje ile desteklenecek. Belediye tarafından satın alınan ve restorasyon çalışmaları devam eden konakları ise ticari anlamda çalıştırmayı hedefliyoruz. Aşir Efendi Hanı için projesini ihaleye çıkardık. Tarihi ve kültürel dokunun yaşatılması için ciddi kaynaklar var ve Kastamonu Belediyesi olarak biz bu kaynakları kullanmak istiyoruz” diye konuştu.

Doğan, ayrıca restorasyonu devam eden Nasrullah Camisini de gezdi.

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)