Arıtma Tesisi İçin 'ÇED' Toplantısı

Kastamonu Atık Su Arıtma Tesisi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı gerçekleştirildi.

  • 601
Arıtma Tesisi İçin 'ÇED' Toplantısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı IPA Koordinasyon ve Uygulama Merkezi tarafından finanse edilen, Entegre Su Projeleri Kapsamında bulunan ve Dereköy mevkiinde yapılacak olan Atık Su Arıtma Tesisi için, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleştirildi.

Kastamonu Belediyesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Çevre ve Şehircilik Kastamonu İl Müdürü Oktay Marşap, ÇED İzin ve Denetim Şube Müdürü Ayhan Aydın, müşavir firma CDM Smith yetkilisi Volkan Altunay, Almer Çevre Denetim Müş. İş. Sağ. ve Güv. Proje Yetkilisi ÇED Uzmanı İrem Özonat, Çevre Mühendisi Volkan Karabulut ve Kastamonulu vatandaşlar katıldı.

ÇED toplantısında açıklamalarda bulunan Babaş, Atık Su Arıtma Tesisinin Kastamonu için çok önemli bir proje olduğunu ifade etti. Yıllardır bu konuyla ilgili olarak çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Babaş; “Artık bu çalışmalarımızın sonucu olarak bir noktaya varmak istiyoruz” dedi.

‘NE PAHASINA OLURSA OLSUN ATIK SU ARITMA TESİSİNE BAŞLAYACAĞIZ’ 

ÇED toplantısının vatandaşların bilgi sahibi olması adına çok önemli olduğunu sözlerinde vurgulayan Babaş, bu tesisin ne gibi çevresel etkilerinin olacağını halkın bilmesi gerektiğini anlattı. “Burada bu işten etkilenen mülkiyet sahiplerimiz olsun, orada yaşamlarını sürdüren vatandaşlarımız olsun atık suyun arıtılması konusuna ciddi manada önem veriyorlar” diyerek sözlerine devam eden Babaş; “Biz 2008 yılında atık su tesisinin yapımı için IPA’ya başvurduk. Tabi o günden bugüne belli bir mesafe yol aldık. Ama ciddi manada bir yol alabildiğimizi söyleyemem. Bunun çok çeşitli sebepleri var. Özellikle Avrupa Birliği ile ortaklaşa yapılan bu işler daha uzun bir sürece yayılıyor. Ben bu konuyu bakanlığımızla da görüştüm ve inşallah bu işi sonuca erdireceğiz. Açıkça şunu da ifade etmek istiyorum; belli bir süre daha bu işle uğraştıktan sonra, ne pahasına olursa olsun biz atık su arıtma tesisine başlayacağız” dedi.

‘TARIMSAL AMAÇLI KULLANILAN SU KALİTESİNİ TAM OLARAK SAĞLAYAMIYORUZ’ 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen projeler kapsamında, 21 adet belediyeden bir tanesi olan Kastamonu Belediyesi’nin, Atık Su Arıtma Projesi hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulunan ÇED Uzmanı İrem Özonat ise; “Kastamonu merkezinin oluşturmuş olduğu evsel ve endüstriyel atık suları, sulama amaçlı olarak kullanılan suyun kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir. Bildiğiniz gibi bu arıtma tesisinin alt kısmında tarım alanları yer almaktadır. Şuanda tarımsal amaçlı kullanılan su kalitesini tam olarak sağlayamıyoruz. Bu nedenle, bu kesimdeki dere suyunun tarımsal sulamada kullanılabilmesi hatta ileriki aşamalarda gerekirse içme suyu kalitesinde bir su olabilmesi için planlanan, Atık Su Arıtma Tesisi Projesi gerçekleştirilmiştir” dedi.

‘TESİSİN 2047 YILINA KADAR HİZMET VERMESİ PLANLANMAKTADIR’ 

Kastamonu Atık Su Arıtma Tesisinin, Dereköy sınırları içinde belirtilen parsellerde, yaklaşık 40 bin 248 metrekarelik alanda inşa edileceğini söyleyen Özonat, tesisin iki kademeli olarak tasarlanacağını belirtti. Gereken tüm izinlerin ve ruhsatların alınmasına müteakip projenin inşaat aşamasına, 2017 yılında başlanılmasının planlandığını aktaran Özonat; “Bu kapsamda tesisin birinci kademesinin 2032 yılına kadar hizmet vermesi ve daha sonra ikinci kademenin de tamamlanarak, atık su arıtma tesisinin her iki kademesinin 2047 yılına kadar hizmet vermesi planlanmaktadır” diye konuştu. 

(KG)