Doğalgaz kaçağı Kastamonu'da paniğe yol açtı

Kastamonu'da doğalgaz bakım çalışması sırasında havaya salınan gaz şebeke yakınında bulunan iki okulda etkili oldu. Olay sonrası iki okul tamamen boşaltılırken 7'i öğrenci bir doktor olmak üzere 8 kişi, zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Doğalgaz sızıntısının bir süre sonra şehrin genelinde hissedilmesi paniğe yol açtı.

  • 3029
Doğalgaz kaçağı Kastamonu'da paniğe yol açtı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edinilen bilgiye göre, doğalgaz dağıtım firması tarafından Hacıbey Köyünde bulunan şebeke istasyonunda tank bakım çalışması yapıldı. Çalışma sırasında havaya salınan doğalgazı hissetmek için çürük sarımsak esansı yüklemesi yapıldığı esnada tanktan havaya gaz sızıntısı oldu. Havaya salınan doğalgaz, rüzgarında etkisiyle şebekenin yakınında bulunan Şeyh Şaban-ı Veli Anadolu İmam Hatip Lisesi, Hüma Hatun Kız Anadolu Lisesi, 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi ile Kastamonu Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde etkili oldu. Artan gaz kokusu okulların içerisinde etkili olması sonrasında okul idarecileri tarafından öğrenciler okuldan tahliye edildi. Okul idarecileri tarafından tahliye edilen öğrencilerin durumu iyi olanlar evlerine gönderilirken, mide bulantısı ve kusma şikayeti olan öğrencilerde okula çağrılan ambulanslarla Kastamonu Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Evlerine gönderilen öğrencilerden bazıları da bir süre sonra baş dönmesi, kusma ve halsizlik şikayeti başladı. Bunun üzerine aileler, sağlık ekiplerine haber verdi. Bazı öğrenciler, 112 Acil Sağlık Ekipleri tarafından bazı öğrenciler de aileleri tarafından kendi imkanlarıyla Kastamonu Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.

Doğalgaz kaçağından etkilenen Büşra Sıla Civek (14), Birçe Serves (17), Gökçe Nur Ertaş (14), Sinem Ertaş (15), Simge Aktaşoğlu (16), Buse Dilki (14), Özlem Karasu (15) ile Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ertülay Açıkel’in Kastamonu Devlet Hastanesi’nde tedavilerinin devam ettiği öğrenildi.

Çocuklarının durumlarından endişe eden veliler ise, acil servis önünde bekleyerek çocuklarının son durumları hakkında bilgi almaya çalıştı.

“Yeğenim gaz kaçağı nedeniyle zehirlendi, bizde hastaneye getirdik”

15 Temmuz Anadolu Lisesi’nde okuyan yeğeni Özlem Karasu’nun öğle arasında evde mide bulantısı ve kusma şikayeti üzerine Kastamonu Devlet Hastanesine getirdiklerini belirten Cafer Karasu, “Benim yeğenimi durumu iyi diye eve göndermişler. Evde de bir anda midesi falan bulanmış, istiğfar etmeye başladı. Biz de ambülans çağırdık ve ambülansla hastaneye getirdik. Gaz kaçağı olduğu söyleniyor ama konu hala araştırılıyormuş. Okul idaresi öğrenciler gaz kaçağı olduğu için evlerine göndermiş. Fenalaşanları ve mide bulantısı geçirenleri de hastaneye kaldırmışlar. Durumu iyi olanları da evlerine göndermişler” dedi.

“Doğalgaz kaçağı değil, hissedilen çürük sarımsak kokusudur”

Öğrencilerin zehirlenmesinin doğalgazdan kaynaklanmadığını belirten firma yetkilisi Burak Kurtoğlu, “Şehrimizin geleninde hissedilen koku doğalgaz kokusu olmayıp, doğalgazı kokulandırdığımız madde var. Çürük sarımsak kokusu. Ağır bir kokusu vardır bunun. Zaten doğalgaz kaçakları hissedilsin diye bu koku tercih edilmiştir. Bu koku tankının aktarımı esnasında çok az miktarda anlık olarak atmosfere koku sızmıştır. Rüzgarında yönüne bağlı olarak ta şehirde hissedilmiştir. Bununla ilgili itfaiye, emniyet ve polis merkezleri haberdar edilmiştir. Milli Eğitim Müdürlüğüne bilgi verilmiştir. Anlık olarak hissedilip rüzgarın hızına bağlı olarak şehir terk edecektir. Herhangi bir panik yapılmasına kesinlikle gerek yok. Hissedilen koku kesinlikle doğalgaz kokusu değildir. Hissedilen koku çürük sarımsak kokusu şeklinde ağır bir kokudur. Tabii mazuriyet oranına göre mide bulantısı yapabilir. Hastaneye kaldırılan öğrencilere kan testleri yapılıyor. Kesinlikle zehirleyici veya vücuda olumsuz etki yapacak bir madde değildir” diye konuştu.

Öte yandan doğalgaz sızıntısı, bir süre sonra şehrin genelinde hissedilmesi üzerine önlemler alındı.