Babaş 'Şeyh Şaban-ı Veli'nin Tanıtılması Önemli'

25'inci Şeyh Şa'ban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası Programı için Belediye Başkanı Tahsin Babaş'ın koordinasyonu ile bir istişare toplantısı gerçekleştirildi.

  • 452
Babaş 'Şeyh Şaban-ı Veli'nin Tanıtılması Önemli'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mayıs Ayı’nın ilk haftasını kapsayan günlerde, bu yıl 25’incisi tertip edilecek olan Şeyh Şa’ban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası Programı için Kastamonu Belediyesi Toplantı Salonu’nda, Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın koordine ettiği bir istişare toplantısı yapıldı. Hz. Mevlana, Hacı Bektaşi Veli ve Hacı Bayramı Veli ile birlikte Anadolu’nun dört muhafızından birisi olarak bilinen ve 16’ncı Yüzyılda Kastamonu’da yaşamış Şeyh Şaban-ı Veli  ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası koordinasyon toplantısına; Vali Yardımcısı Hasan Erkal, Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ali Rafet Özkan, İlçe Belediye Başkanları, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Genel Sekreteri Ramazan Çağlar,  İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İshak, İl Müftüsü Osman Aydın, Hazreti Pir Şeyh Şa’ban-ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Muharrem Avcı, mahalle ve köy muhtarları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katılım gösterdiler. Hazreti Pir Şeyh Şa’ban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası programını ciddi manada önemsediklerini konuşmasında dile getiren Belediye Başkanı Tahsin Babaş; “Anadolu’nun dört direğinden birisi olan Pirimiz Şeyh Şa’ban-ı Veli’nin burada olması, O’nun tanıtılması, O’nun bırakın Türkiye’yi Dünya çapında tanıtılması çok önemli” diye konuştu.

‘BİZİM ÇOK BÜYÜK ATILIMLAR YAPMAMIZ GEREKİYOR’

Kastamonu Belediyesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen, karşılıklı fikir alışverişlerinin yapıldığı; görüş öneri ve isteklerin dile getirildiği toplantıda açıklamalarda bulunan Babaş; “Şehrimizde önemli gelişmeler oluyor. Yıllık nüfus artışı neredeyse yüzde 10 seviyelerine yaklaştı. Bu çok büyük bir olay. Kastamonu hızla büyüyor. Bu büyümeyle beraber tarihi ve kültürel değerlerimizi çok iyi bir şekilde ileriye götürmemiz lazım. Ben her zaman şunu söyledim. Benim vizyonum ve vizyon projelerim tarihi kültürel değerlerin korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması. Esasında Kastamonu’nun geleceği de burada yatıyor zaten. Kültürel turizm açısından da bu önemli. Tabi kültürel turizmin kollarından birisi de inanç turizmi. Bu konuda Kastamonu çok zengin. Ama bazı şeyleri bazı yerlerde kıramıyoruz. Yani bizim çok büyük atılımlar yapmamız gerekiyor. Mesela Evliyalar Haftası. Kastamonu’da bunu yapabilecek liyakate sahip insanların olduğunu da düşünüyorum. Hepimiz bu işin içinde olalım, bu işi benimseyelim ve önem verelim” dedi. Ayrıca Babaş, daha önceki görüşmelerinde Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın da Şeyh Şa’ban-ı Veli’yi anma programına katılacağını söylediğini belirtti. 

‘MADDİ VE MANEVİ HİÇBİR ŞEYDEN KAÇMAYACAĞIM’

Bu yıl 25’inci düzenlenecek olan Şeyh Şa’ban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Haftası’nın artık uluslararası boyutta ses getirecek bir programla düzenlenmesi gerektiği, bu haftayı temsil eden özel bir ismin ortaya çıkması,  yine bu haftayı temsil eden özel bir logonun oluşturulması gibi markalaşmaya yönelik birçok fikrin ortaya atıldığı toplantıda Babaş, bu etkinliklerin belediye içinde en büyük program olduğunu ifade etti. Babaş; “Ağustos Ayı’nda Türk Dünyası Günleri tertip ediyoruz. Ama gerektiği kadar bundan bir artımız olmuyor. Dünya kadar yatırım yapıyoruz Türk Dünyası Günleri için ama memleketimizin tanıtımını yapamıyoruz. Açık söylüyorum. Bütün gücümüzü de heyecanımızı da her şeyimizi Şeyh Şa’ban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası’na aktarıyoruz. Biz bu memleketin geleceğini burada gördük. Ben burada Kastamonu Belediyesi olarak maddi, manevi hiçbir şeyden kaçmayacağım. Biz burada herkesin fikirlerini belirtmesini istiyoruz“ dedi.

‘BİR MEMLEKET MESELESİ HALİNE GELMESİNİ VE BİR SEFERBERLİK OLMASINI ARZU EDİYORUZ’

Hazreti Pir Şeyh Şa’ban-ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Muharrem Avcı ise yaptığı konuşmada; “Şeyh Şa’ban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası 1992 yılında başladığı zaman dediler ki; bu maneviyat hareketi yani manevi kalkınma hareketi. Kimileri de bunun bir yatır turizmi olduğunu söyledi. Öyle ya da böyle bugün gelinen noktada 25’inci yılı olmuş. Yani çeyrek asır demek bu. Artık bu işin mahalli boyutta kalmaması, ulusal boyuta hatta uluslararası boyuta taşınması konusunda önemli adımlar atmamız gerekir diye düşündük. Bu kapsamda Kastamonu’nun sivil toplum örgütlerini, meslek kuruluşlarını, belediyelerini, Belediye Başkanlarını ve diğer herkesin bu işin bir köşesinden tutmasını,  bunun bir memleket meselesi haline gelmesini ve bir seferberlik olmasını arzu ettik. İnşallah üretilecek fikirlerin ışığında 25’inci yıl çok daha anlamlı ve etkili hale gelir. Bunun ikinci basamağı olarak çok beklediğimiz ve çok arzu ettiğimiz bir şey de; 2019 yılı inşallah Şeyh Şa’ban-ı Veli Yılı olur. Bunun çabası içerisindeyiz. Anadolu’nun dört direğinden birisi olan Şeyh Şa’ban-ı Veli’ye bu memlekette yaşayan herkesin sahip çıkması lazım” sözleri ile görüşlerini dile getirdi.

Samet Malkoç (Belediye Basın)