Bakan Eroğlu, Kastamonu'da

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Kastamonu'da Ilgaz Dağında yaban hayvanlar için ormanlık alana yem bıraktı.

  • 889
Bakan Eroğlu, Kastamonu'da
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından organize edilen Orköy Sertifika Dağıtım törenine katılmak üzere Kastamonu’ya gelerek, Ilgaz Dağında yaban hayvanlar için doğaya yem bıraktı.

Yemleri, ormanlık alana tek başına taşıyan Bakan Eroğlu, kendisine yardım etmek isteyenlere ‘henüz daha ben yaşlanmadık’ diyerek yardım teklifini geri çevirdi. Bakan Eroğlu, doğaya yem bıraktıktan sonra açıklamalarda bulundu.

"HER CANLININ DÜNYADA BİR VAZİFESİ VAR"

Yaban hayatının korunmasının önemli olduğuna değinen Bakan Veysel Eroğlu, “Her bir canlının bu dünyada vazifesi var. Her canlının yaşama hakkı var. Sadece insanların değil, hayvanlarında yaşama hakkı bulunuyor. Bu hayvanlar doğadan çekilirse, dünyadaki ekolojik denge bozulur. O yüzden yaban hayatını yaşatmamız gerekiyor. Çetin kış şartlarında talimat verdik, İl Müdürlüklerimiz yemleme yapıyor. Ayrıca hayvanlarımızın bütün ihtiyaçlarını karşılamak için hayvanların yalakları, göletler, yaban su göletleri gibi göletleri bütün Türkiye’de inşa ediyoruz. Bunlar gerçekten yaban hayatı için çok faydalı oldu. Bu çerçevede her yıl doğaya fiğ, yem, yabani bitkiler, kızılcık, yabani armut ve elma gibi eylem planları hazırladık. Bunlar arasında ihtiyaç duyulan yerlerde arpa, buğday, saman veya yem gibi yaban hayatını beslemeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl kış döneminde doğaya 410 ton yemleme yaptık. Kastamonu’da geçtiğimiz yıl, 2,5 ton yemleme yaptık. Bu yemleme çalışmaları devam edecek. Yaban hayatının aç kalmaması için, susuz kalmaması için özellikle yaban hayatını yemlemeyi başlattık. Ben de burada temsilen yem bırakacağım” dedi.

"HAYVANLARI YAŞATMAK BOYNUMUZUN BORCU"

Kış aylarında özellikle vatandaşların balkonlarına veya evlerinin önlerine yem, ekmek artığı veya bir tasta su bırakmalarının büyük önem taşıdığını söyleyen Bakan Eroğlu, “Ayrıca bizler, kediler ve köpekler için su kaplara hazırladık. Bir tarafına yem, diğer tarafına su konuluyor. Vatandaşlarımız talep ederlerse bunlardan verebiliriz. Çünkü hayvanlarımızı yaşatmak bizlerin boynunu borcudur. Kanatlı hayvan sayısını her yıl arttırıyor. Özellikle her yıl 100 bin civarında, keklik, sülün gibi kanatlı hayvanı doğaya salıyoruz. Bunların çok büyük faydası var. Özellikle sürüngenlerle mücadelede kimyasal madde kullanmak yerine, keklik, sülün gibi hayvanlar kullanılmasını yerinde bulunuyoruz” diye konuştu.

3 MİLYON 250 BİN FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURDUK"

Tüm Türkiye’de her tarafı ağaçlandırdıklarını ifade eden Bakan Eroğlu, “Şu anada kadar 3 milyon 250 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Ekim ayının sonunda 3,5 milyara çıkartılmasını hedefliyoruz. Hatta Birleşmiş Milletlerle birlikte düzenlediğimiz bir konferansı, Türkiye’de yaptık. Bu konferansa 195 ülke katıldı. Burada da, şöyle bir müjde verdik. 2013 yılına kadar Türkiye’de dünyada ki her insan sayısı kadar fidan dikeceğiz. Yani 3,5 milyar fidanı, 7 milyara yükselteceğiz” ifadelerini kullandı.

"KÖPEK ÖLÜMLERİNİ İNCELİYORUZ"

Devrekani ilçesinde yaşanan köpek ölümleriyle ilgili incelemenin sürdüğünü ve arkadaşların bu konuyla yakından ilgilendiklerini aktaran Bakan Eroğlu, “Bunlara asla müsaade etmeyeceğiz. Bu tür olaylarla mücadele edeceğiz. Köpekleri yaşatmak ve hastalıkları tedavi etmek için tedavi ve rehabilitasyon merkezleri kuruyoruz. Belediyelerin imkanları sınırlı olduğu için bizler, bakanlıklarda isteyen belediyelere katkı veriyoruz. Kastamonu Belediyemizde, bu çevrede güzel bir yer yaptı. Şu anda Türkiye’den birçok ilinde bu tür rehabilitasyon merkezleri var. Her tarafta artık bu tür tesisler var. Çünkü köpeklerin veya sokak hayvanlarının da bakımı ihtiyaçları var. Ayrıca bunları aşılamazsak, küpelendirip sahiplendirme yapmazsak olmaz. Hepsine çip takıyoruz. Bu köpekleri kim bıraktı ve kime ait tespit ediyoruz” şeklinde konuştu.

(İHA)