Balcı "24 Temmuz'u bayram olarak kutlayamıyoruz"

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Mustafa Balcı, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

  • 945
Balcı &quot24 Temmuz'u bayram olarak kutlayamıyoruz"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Mustafa Balcı, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı vesilesiyle yazılı açıklama yaparak basın özgürlüğünün önemine ve son dönemde gazetecilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Koronavirüs salgını sürecinde en büyük darbeyi yerel basının aldığını ayrıca 24 Temmuz’un uzun zamandır bayram olarak kutlanamadığını belirten Balcı, “Sorunlarımız acil çözüm bekliyor” dedi.

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Mustafa Balcı, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı vesilesiyle yazılı açıklama yaparak basın özgürlüğünün önemine ve son dönemde gazetecilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

Koronavirüs salgını sürecinde en büyük darbeyi yerel basının aldığını, basın için ‘Acil Destek Paketi’ çıkarılmasının bu dönemde daha da büyük önem kazandığını ifade eden Balcı’nın açıklaması şöyle: “24 Temmuz’u çok uzun zamandır bayram olarak kutlamıyoruz. Yıllarca bayram olarak kutladığımız 24 Temmuzlar, medya üzerindeki engeller dolayısıyla tıpkı ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı’ gibi bayram olma niteliğini kaybederek, ‘Gazeteciler Günü’ olarak anılır hale gelmiştir.

“BASIN HERKES İÇİN GEREKLİ”

Tıpkı ‘Adalet’ gibi özgür basın da herkes için gereklidir. Bugün Türk basınında sansürün kaldırılışının 112. Yıl dönümüdür. 1908’de Anayasa’nın yeniden yürürlüğe girmesinin ertesinde çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden, gösterilmeden çıkarılmış olduğu bir gündür. Yani özgürlük yolunda atılmış önemli bir adımdır.

“MEDYA MUTLAKA DESTEKLENMELİ”

Özgür ve tarafsız basının demokrasimiz için taşıdığı büyük önem, 15 Temmuz 2016'da yaşadığımız hain darbe girişiminde bir kez daha açıkça ortaya çıkmıştır. Darbe girişimine tüm gücüyle karşı duran medya kuruluşları, halkın özgür haber alma hakkını sonuna kadar savunmuş ve darbecilerin müdahalelerine rağmen yayınlarını sürdürerek bu hain çabanın engellenmesinde başrol oynamıştır. Demokrasi adına verilen bu önemli sınavdan alnının akıyla çıkan medya mutlaka desteklenmeli ve sektörümüzde yaşanan sorunlar çözülerek daha özgür ortamda yayıncılık yapılması sağlanmalıdır.

“SORUNLARIMIZ ACİL ÇÖZÜM BEKLİYOR”

Beklentimiz, yasama, yürütme ve yargı ile birlikte dördüncü kuvvet olan medyanın özgürlükle ilgili sorunlarının zaman geçirilmeden çözümlenmesi, bunu sağlayacak düzenlemelerin bir an önce uygulamaya konulmasıdır. Sorunlarımız acil çözüm beklemektedir. Öncelikle, basın/medya alanında kapsamlı bir değişime, yenilenmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Basın özgürlüğünden ve sansürden çalışma koşullarına, mesleki düzenleme zorunluluğundan internet haberciliğine kadar medyaya ilişkin var olan sorunların çözümü için, geniş katılımlı çalıştaylar düzenlenmeli ve alınacak kararlar zaman geçirilmeden uygulamaya konulmalıdır. Çünkü özgür ve tarafsız basın hepimizin güvencesidir. Medya sektörüne genel olarak bakıldığında, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na da acilen ihtiyaç duyulmaktadır.

ACİL BEKLENTİLERİMİZ

1- Kanun teklifi hazırlanarak Gazetecilik Meslek Yasası ülkemize kazandırılmalıdır.
2- Resmi ilanları yük gören bürokratik anlayışın yerine, sağduyulu yaklaşımla ülke menfaatlerinin hâkim olacağı bir bakış açısı hayata geçmelidir
3- Dünyanın her yerinde egemen devletler basınla aralarında irtibat kurarlar, Millilik ve yerlilik açısından bu vazgeçilmez bir stratejidir. Bu faaliyet alanı milli güvenlik, milli eğitim ve ulaştırma gibi bir kamu hizmet alanıdır. Sistemi sağlıklı olarak işler hale getirecek yöntemler sektör temsilcileriyle de görüşülerek üretilmelidir.
4- Yazılı basın, radyo televizyonlar ile internet mecrasını bir bütün olarak ele alan, düzenleme-denetleme-destekleme ayaklarını içeren bir sistem kurulmalıdır. Bunun için vakit geçirmeden internet yasası çıkarılmalıdır. Aksi halde şantajcı, yalancı, baskıcı kişiler mesleğimizin onurunu zedelemekte, meslek mensubu olmamalarına rağmen ortalıkta dolaşmaktadır.
5- Basın için Acil Destek Paketi çıkarılmalıdır. Basın İlan Kurumu’nun gazete sahiplerine kredi verebilmesinin de önü açılmalıdır. 
6- Doğrudan alım, acil alım, ilandan kaçınmak için işleri birleştirme ya da ayırma gibi yöntemlerden vaz geçilmesi konusunda gerekli tedbirler alınmalı, orman ihale ilanları gazetelerde yayınlatılmalıdır.
Bu vesile ile Kastamonu’daki basın mensubu arkadaşlarımızın ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutluyor, aileleriyle birlikte sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum. Ayrıca vefat eden tüm basın mensubu arkadaşlarımızı da bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”