Balıkçı teknesi mülteciler için Çeşme'den Kastamonu'ya gelmiş

Mülteciler umut teknesiyle ölüme gönderilmiş.

  • 772
Balıkçı teknesi mülteciler için Çeşme'den Kastamonu'ya gelmiş
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bartın'ın Amasra ilçesinde yakalanan mülteciler, Sahil Güvenlik Komutanlığında yapılan ilk işlemlerinin ardından Amasra Kapalı Spor Salonu'na getirilerek konaklamaları sağlandı.

Yapılan ilk tespitlerde 20 kişi kapasitesi olan balıkçı gemisine çoğunluğu çocuk olmak üzere 337 kişinin bindirildiği öğrenildi. 337 kişinin içinde Iraklıların da olduğu öğrenilirken, bazı mültecilerin daha önceden Avrupa’ya gitmek için girişimde bulunan kişiler olduğu belirtildi. Mültecilerin bir bölümünün ise bazı illerden Kastamonu’ya gelerek Avrupa’ya gitmek isteyen umut teknesine bindikleri öğrenildi.

Sahil güvenlik 10 dakika gecikseydi facia yaşanacaktı
Amasra Sahil Güvenlik Komutanlığına gelen bilgi üzerine sabah erken saatlerde denizden ve helikopter ile havadan başlatılan aramalar sabah 11.00'de sonuç verdi. 30 mil açıkta mültecileri taşıyan balıkçı teknesine ulaşıldı. Dev dalgalara rağmen Romanya yolculuğunu sürdürmek isteyen mültecilerle görüşmelerini sürdüren Sahil Güvenlik ekipleri mültecileri ve gemide bulunan iki Türk kaptanı ikna etti. Amasra Limanı'na dönmek üzere hareket eden gemi akşam 17.00'de askeri limana yanaştığında su aldığı anlaşılarak liman içinde müdahale edildi. Sahil Güvenlik ekiplerinin mültecilerle pazarlığının 10 dakika daha uzun sürmesi durumunda balıkçı gemisinin Karadeniz'in dev dalgalarına daha fazla dayanamayacağı ve büyük bir facia yaşanacağı öğrenildi.

Gemi İzmir Çeşme’den, kaptanlar Balıkesir'den
Balıkçı teknesinin İzmir'in Çeşme limanından çıkarak Kastamonu bölgesine mültecileri almaya geldiği öğrenildi. Gemide bulunan iki kaptanın daha önceden insan kaçakçılığından sabıkalı oldukları öğrenilirken, mültecileri ise 15'er bin dolar para karşılığı Romanya’ya kaçırmayı kabul ettikleri öğrenildi.

337 kişiye 50 can yeleği
Yirmi kişilik balıkçı teknesine 337 kişiyi bindirerek mültecileri adeta ölüme götüren insan tacirleri teknenin batması durumunda hayat kurtarması için bulunması gereken can yeleklerini dahi ağırlık yaptığı düşüncesi ile tekneye almadığı iddia edildi. Mülteci gurubun yanında yiyecek ve içecek bulunmaması gözlerden kaçmazken, yardıma koşan Sahil Güvenlikten ilk istenilen su oldu.

Amasra Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince Amasra'ya getirilen mülteciler Amasra Kapalı Spor Salonu'na yerleştirildi. Bartın Valiliği ve Amasra Kaymakamlığı ilgili kamu, kurum ve kuruluşlarını harekete geçirerek mültecilerin acil ihtiyaçlarını karşıladı. Yemek ve su ihtiyacının ardından bebek maması ve sağlık ihtiyaçları karşılanan mültecilerin resmi işlemlerine başlandı.

Sağlık ekipleri Afat ve İHH ise gelecek talepleri karşılamak üzere Amasra'da hazır bekletiliyor.