Ballıdağ Hastanesi'nin son hâlini görüntüledi

Kapatılan Daday Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ni görüntüleyen Eray Koç'un videosunda, harabeye dönen yapı dikkat çekiyor.

  • 9633
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Ballıdağ Hastanesi'nin son hâlini görüntüledi

Korku filmlerini andıran bir yapı; içeride rüzgârla çarpan kapılar, yağmalanmış eşyalar, kırılmış cam çerçeveler, sağa sola dağılmış hasta evrakları ve tıbbi kitaplar…

Bunların hepsi, Taşköprü Fen Lisesi Coğrafya Öğretmeni Eray Koç’un “Kastamonu Ballıdağ Sanatoryumu” videosunda yer alıyor.

Videoda, özellikle içinde bulunduğumuz salgın ortamında Ballıdağ’ın çok etkili bir tedavi merkezi olabileceği üzerinde duruluyor.

Ballıdağ Hastanesi’nin kısa tarihi

İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin yükünü azaltmak amacıyla yeni bir hastane kurma arayışına girildiğinde 1954 yılında İsviçre’den getirilen uzmanların konum olarak en ideal bulduğu yer Azdavay-Daday Yolu üzerindeki 53 bin dönümlük araziydi.

Uzmanların belirledikleri bölgede sarıçam, karaçam ve kayın ağaçlarının bulunması güçlü bir oksijen ortamı sağlarken doğa manzarası da seyredene âdeta umut aşılıyordu.

İsviçre’deki bir hastane örnek alınarak yapılan 300 yataklı Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi, 2005 yılında kapatıldıktan sonra 2006’da Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan Sağlık Bakanlığı’na devredildi.

Kapanana kadar çok sayıda verem, astım, zatürree ve KOAH hastasının tedavisinin yapıldığı Ballıdağ, 2009 yılında da Hacettepe Üniversitesi’ne devredildi. Üniversite de hastaneyi Orman Genel Müdürlüğü’ne devretti.

Bugüne kadar pek çok yetkilinin gezip inceleme yapmasıyla da bilinen hastaneyle ilgili bir daha somut adım atılmadı.

"YİTİRİLMİŞ MİLLİ DEĞER"

Yarım asırlık hastanenin son hâlini görüntüleyip önemli bilgiler aktaran Eray Koç; “Her aklıma geldiğinde içimi burkan bir mekân Kastamonu Daday Ballıdağ Hastanesi. Sadece son 11 yılın ardından düştüğü durum içler acısı. Yitirilmiş bir milli değer arıyorsanız işte en kralı.” yorumunda bulundu.

Aşağıdaki videodan, Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin son hâlini izleyebilirsiniz.

Haber: Selahattin Demirel