Başkan Babaş'tan Baraj Açıklaması

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu'ya içme ve sulama suyu sağlayan Karaçomak Barajında doluluk oranının yüzde 71'e ulaştığını söyledi.

  • 936
Başkan Babaş'tan Baraj Açıklaması
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Başkan Babaş, Kastamonu’da etkili olan kar yağışı sonrası Karaçomak Barajında su seviyesinin yükseldiğine dikkat çekerek, “Mevcut havzadaki karın erimesiyle birlikte barajdaki doluluk oranı yüzde 100’e ulaşacaktır. 13 Ocak 2015 tarihi güncel bilgilerine göre barajlarda 17 milyon 38 metreküp su bulunmaktadır. Bu rakamlara göre barajlarımızın doluluk oranı yüzde 71’dir. Bu hesaplamalara göre baraj tamamen doluyor. Bu çok iyi bir rakam. Hatta oluşabilecek taşkınlara karşıda önlem almak gereklidir” dedi.

Karaçomak Barajında tadilat ve onarım çalışmalarını olduğunu açıklayan Başkan Babaş, “Devlet Su İşleri, barajlardaki boruyu değiştirmektedir. Onun için biraz daha temkinli olmak lazım. Barajları oluşabilecek taşkınlara karşın çok fazla doldurmamak gereklidir. Nisan, Mayıs yağmurları barajlara zarar verir. Eskisen dipsavak da vanayı açabiliyorken şimdi açamıyoruz. Hepsi kesilmiş durumda. 360 metre boruyu çürüdüğü için dışarı çıkardılar” diye konuştu.

Kırık Barajının 2015 yılı içerisinde yatırım programına alınması için gerekli mücadeleyi verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini vurgulayan Tahsin Babaş, “Biz, Kırık Barajının yatırım programına alınması için elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz. Hala alınmıyorsa yapacak bir şey yok. Her ortamda Cumhurbaşkanımıza, başbakanımıza, bakanlarımıza durumun önemini anlatıyorum. Buraya geldiğinde yine gereken isteğimizi ileteceğiz. Başbakanımız geldiğinde inşallah bunun sözünü alacağız. Konuya Orman Ve Su İşleri Bakanı konuya ayrı bir önemle yaklaşıyor. Bakanlık Barajın Kastamonu’muz için gerekli olduğunu ve bu konuyla ilgilide raporlarını veriyor. Fakat Kalkınma bakanlığı yol yüzünden temkinli davranıyor. Baraja giden yol tünelle geçecek. Bu yolun maliyeti şuanda 220 Milyon lirayı buluyor. Barajı9n maliyeti ise 140 Milyon lira. O sebepten dolayı barajın yatırım programına alınmasıyla ilgili bir problem çıkıyor. Yoksa barajın yapılmasıyla ilgili hiçbir sorun yok. Kalkınma Bakanlığı bu yol maliyetinden dolayı barajı yatırım programına kayamıyor. Barajın yapılması toplamda 500 milyonu bulan ciddi bir maliyet gerektiriyor” şeklinde konuştu.

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)