Başkan Babaş'tan hodri meydan

Türkiye'nin sayılı meydanları arasında yer alan Cumhuriyet Meydanı için Kent Konseyi Toplantısı'nda sürpriz bir öneri geldi.

  • 3381
Başkan Babaş'tan hodri meydan
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“Meydanı açalım; Karşısındaki o çapsız yapıları yıkalım”

İl Özel İdaresi Genel Sekteri Zafer Karahasan, meydana estetik bir dokunuş yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Başkan Tahsin Babaş ise öneriye sıcak bakarken meydanda tarihi yapıları kapatan binaların yıkımı için alternatif fikir ortaya sundu. Başkan Babaş, mülk sahiplerine Kuzeykent bölgesinde 1’e 2 verecek şekilde imar izni vereceklerini, görüş birliği olursa kimseyi mağdur etmeden çalışma yapılabileceğini söyledi.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kastamonu ziyaretinde sarf ettiği; ‘Nasrullah Cami’nin ihtişamlı yapısını önündeki binalar kapatmış’ sözlerinin gerçek olması için ilk somut adımı Belediye Başkanı Tahsin Babaş attı. Başkan Tahsin Babaş, mülk sahiplerine takas teklifinde bulundu. Ciddi bir fikir birliğine varıldığı zaman çalışma yapılabileceğine dikkat çeken Başkan Babaş: “Nasrullah Meydanı ile Cumhuriyet Meydanı arasındaki mülk sahiplerine takas teklif ediyorum. Bilindiği gibi Kuzeykent'te Kartinpark'tan boşalan 6 bin metrekare değerli bir arazimiz var. 1'e 2, emsal 2,4 Kuzeykent'teki arazimizle burayı takas etmeyi teklif ediyorum. Hodri meydan diyorum. Hali hazırda 6 bin metrekare yerimiz var. Orada emsal 3. Taşın altına elimizi koyar 4 de yaparız. Bu proje için onu da yaparız. Birçok taşın altına elimizi koyduk, bundan da çekinmeyiz. Bu teklifim karşılık bulursa otoparkı Cumhuriyet Meydanı altına değil takas sonucu alacağımız bu alana yaparız” dedi.

“BU MEYDAN HEPİMİZİN GURURU OLSUN”
Cumhuriyet Meydanı Cumhuriyetle eş değer bir meydan olduğunu kaydeden İl Özel İdaresi Genel Sekteri Zafer Karahasan, meydan çalışması konusunda titiz davranılması uyarısında bulundu.

‘Kastamonu bir turizm şehri olacaksa, Türkiye'nin dünyanın önemli bir kenti olacaksa bence buraya dokunalım’ diyen Genel Sekreter Karahasan şöyle konuştu:
“Cumhuriyet Meydanı’nın karşısındaki o çapsız yapıları yıkalım. O insanlar da adım atsın. Yıkalım derken o insanlarda mağdur edilmesin. Şehrin başka bir yerinde güzel bir çalışma yapılsın. Mülk sahiplerine 1'e 2 verilsin. Osmanlı'nın önemli bir meydanı olan 600 yıllık Nasrullah Meydanı ile Cumhuriyet Meydanı'nı birleştirelim. Meydanın yanındaki otobüs duraklarını kaldırıp tur otobüslerinin mola verebileceği bir alan yapalım. Ahşaptan yapılar yapalım. Bugün Prag'a giderseniz ilk meydana götürürler. Roma giderseniz ilk meydanını görürsünüz. Londra'ya giderseniz meydanına inersiniz. Orası bir semboldür. O meydanda bir çalışma yapacaksak da Osmanlı'dan bugüne emeği geçenlerin röfleleriyle süsleyelim. Gelen orada yarım gününü bir gününü geçirsin. Bu meydana dokunalım, büyütelim. Bu meydan hepimizin gururu olsun.”

Kastamonu Mimarlar Odası Başkanı Nuray Yücel ise yapılacak olan yeni çalışmaların eski çalışmaları aratmaması gerektiğini vurgulayarak: “Belediye Başkanımız Cumhuriyet Meydanı'nda otopark projesini hayat geçirmek istiyor. Cumhuriyet Meydanı çok değerli bir meydan. Hükümet Konağı'nın yanı sıra tarihi yapılar var. Cumhuriyet Meydanı kendince oturmuş çok güzel bir yer. Cumhuriyet Meydanı'nın altına otopark yapmak trafiği yine bir noktada toplamak demektir. Benim önerim yan arterlerden otoparkı beslemek ve bu Cumhuriyet Meydanı'na dokunmamaktır” açıklamasında bulundu.

Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı İbrahim Tozan ise Cumhuriyet Meydanı’nın Türkiye'nin en güzel üçüncü meydanı seçildiğini hatırlatarak şöyle konuştu: “Mimarlar Odası'nın da bu konuda kuşkuları var. Bu alana dokunmayalım. Kastamonu'ya sağlı sollu otopark yapalım ama Cumhuriyet Meydanı'na dokunmayalım. Bu konuda iyi düşünelim. Kastamonu sevdalısı arkadaşlarımızın bu konuda fikirlerini paylaşmalarını istiyorum.”

Kazım BOLAT